вторник, 19 април 2011 г.

Козунак



5 яйца
300 мл. прясно мляко
1.ч.ч. захар
щипка сол
1 и 1/2 прясна мая- общо - 63 гр
2 ванилии
настъргана лимонова кора
125гр масло-едно пакетче
1 кг. брашно
1-2 жълтъка за намазване на козунаците + 1 ч.л. оцет
изкиснати стафиди във вода
конфитюр или локум 

Маята се разтваря в 150 мл. прясно мляко, една супена лъжица захар и щипка сол (съвсем малко). Прибавя се малко брашно, около 4-5 с.л., разбърква се и се оставя да втаса. Брашното се пресява и се изсипва в тава.Прави се кладенче и след като е втасала кашата от маята се изсипва там. Прибавя се разтопеното масло, но да не е горещо. Яйцата се разбиват със 100гр. захар с миксер и те се прибавят. Добавя се лимоновата кора и ванилиите и останалото прясно мляко (леко затоплено - в него добавена останалата захар, за да се разтвори). Замесва се тесто и се меси около 10 мин. След това се завива с кърпа и се оставя да втаса. Отнема около час, ако е топличко. От тази смес излизат 3 големи продълговати козунаkа. 




За тези козунаци на снимките направих половината доза смес, като добавих цялата доза захар, 1 кубче мая - 42 гр, а прясното мляко беше около 200 мл., 3 яйца, половин пакетче масло, настъргана лимонова кора, 2 пакетчета ванилена захар, около 600- 700 гр брашно. Замесих си тестото по описания по-горе начин, оставих го да втаса. След което наново го премесих и оставих да втаса още веднъж. Разделих го на 2 топки, а всяка една на 3 части. Разточих по дължина на три ленти, наредих парченца нарязан локум и изкиснати във вода стафиди, оваляни в брашно. Навих лентите и ги насуках. Сплетох на плитка. Козунаците пекох в продълговата кексова форма застлана само с хартия за печене. Слагаме плитката във формата и оставяме да втаса. Тестото е малко като количество и има предостатъчно място. След като стигне средата на формата се намазва с разбит жълтък с 1 ч.л. оцет, поръсва се със захар и се слага в предварително загрята фурна на 170-180 градуса. Пекох ги този път по продължително време - около 40 - 50 мин на по-слаба фурна , първите 10 мин само отдолу, след това отгоре и отдолу едновременно. Проверявах с клечка за готовност. Изкарвам козунака и го оставям така, без да го покривам докато изстине.



2 коментара:

di_ani каза...

Прекрасен козунак, Кокона
и чудесен блог.
С удоволствие се включвам към твоите последователи.
Поздрави и светли празници, Диана

Kokona каза...

Мерси, Диана!:) Удоволствие е за мен да те видя тук.:)

Хубави празници и на теб!:)