вторник, 3 май 2011 г.

Двуетажна торта с шоколадов мус и крем ликьор

Втората торта за рождения ден на Макси. Получи се според моите възможности добре, но....имах малко проблеми! Счупих предвидената дъга за тортата, поразлепиха се няколко фигурки и пак ги слепвах и за финал снимките са доста тъмни.:)
 Но, както и да е! Здраве да е!:) Ето и тортата:



Блат: 
За първия етаж (3 блата)
7 яйца, 2 бакпулвера, 14 с.л. захар, 14 с.л. брашно, 2 ванилии, 1/2 чаша олио. 

За втория етаж - 3 блата - 4 яйца, 1 бакпулвер, 8 с.л. захар, 8 с.л. брашно, 1 ванилия, 50 мл олио.


Тортата е с два вида крем. 
Крем 1 - готов крем ликьор на Стил Долче - 2 пакетчета. Всяко едно се разбива с 250 мл. прясно мляко и по 80 гр масло. 
Крем 2 - Шоколадов мус: 4 с.л. захар, 100 мл вода, 1 с.л. желатин, 250 гр. черен шоколад, 500 мл. сметана за разбиване, 4 с.л. бакарди. Пълнеж - 3 банана, За напояване на блатовете - ползвах компот от кайсии.

Заливка:- 200 гр тъмен шоколад, с поне 40 % какао, 160 мл сладкарска сметана, 60 гр. масло, 4 с.л. мед. 

За украса: 1 кг. марципан Варна, боички. Марципанът се прави в домашни условия. За 1 кг са нужни -140 гр масло, 300 мл вода, 300 гр брашно, около 1 кг фина пудра захар ( в този случай ми отиде около 700 пудра захар.Странно, правила съм марципан с по-малки количества масло, вода и брашно и пак ми отиваще килограм пудра). Маслото и водата се слагат на котлона да заврат. След като сместа е завряла се изсипва наведнъж всичкото количество пресято брашно и се бърка енергично с дървена лъжица. Тестото става за секунди на топка и се отлепя от стените на съда. Отстранява се от котлона и се разстила на плота да изстине. Пудрата захар се пресява 2 пъти. Добавя се на малки порции при тестото и се меси. Готовото тесто е меко, подобно на пластелин и лесно за моделиране. Опакова се в свежо фолио плътно и се оставя за около 30 мин в хладилник. Принципно може и веднага да се работи с него, но по-добре е, леко да се охлади. Изважда се, разделя се на порции и всяка част се оцветява с бои. Ако са течни, при оцветяването, ако лепне се добавя пудра захар , или пшенично нищесте. Ако са сухи е добре да се разтворят в 2-3 капки вода, за да се разнесът по лесно при месене. Тестото , с което не се работи в момента на правене на тортата е добре да е плътно завито в свежо фолио, за да не изсъхва. 

За блатовете. Яйцата се разбиват със захарта и олиото. На малки порции се добавят пресятото брашно с бакпулвера и ванилиите. Платовете се пекат в загрята фурна на 180 градуса в тава с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене. Проверяват се с клечка за готовност. По същия начин се правят и малките блатове, в тава с диаметър 18 см. Оставят се, да се охладят добре. 

За първия крем ликьор - съдържанието на пакетчето се разбива с 250 мл прясно мляко и 80 гр масло с миксер. 

За втория крем- шоколадов мус: Захарта и водата за муса се слагат да заврат. Желатинът се накисва в 3 с.л. студена вода и след като набъбне се слага в горещия захарен сироп и отстраняваме от котлона. Шоколадът се разтопява в микровълновата за 2-3 мин., като се разбърква на всяка минута или на водна баня. Към него, при непрекъснато разбъркване се налива желатиновата смес. добавя се ликьора и ако сместа се сгъсти прекалено, се загрява за 1-2 мин на водна баня или в микровълновата фурна. Охлажда се добре. Разбива се сметаната на твърд сняг и 1/3 - та от нея се разбърква в шоколада. Добавя се и останалата сметана и се разбърква внимателно с лъжица. 


За сглобяване на тортата ни е нужен тортен ринг с диаметър 26 см. Поставяме го на тортената подложка, или на подходяща такава, слагаме  първия блат в него и леко го сиропираме - с 2,3 с.л. компот. Добавяме  по-голямата част от шоколадовия мус, като оставяме малка част от него за малката торта. Отгоре слагаме втория блат, сиропираме пак леко с компот, нареждаме резени банани и добавяме втория крем ликьор, като пак оставяме една малка част от него за малката торта. Покриваме с третия блат, който не се сиропира. По същия начин правим и малката торта, като тя трябва да е върху картонена подложка за торти, или някаква друга картонена подложка, обвита с алуминиево фолио, която да е голяма, колкото диаметъра на малката торта- 18 см. Тортичката се стяга с малкия ринг. Двете торти се оставят в хладилник, за да се стегнат- около 2 часа. Вадят се, с помощта на остър нож минаваме от вътрешната страна на ринга плътно, за да ги отлепим. Разкопчаваме ринговете и заливаме тортите с шоколадова заливка. Заливката се прави, като всички продукти: 200 гр тъмен шоколад, 60 гр масло, 160 мл сметана и 4 с.л. мед се слагат в съд на котлона и се бъркат, докато се получи гладка смес. Заливат се тортите и с помощта на широк нож се заглаждат добре от всички страни, а попадналия шоколад по таблата/ чинията се почиства. Отново охлаждаме тортите за около 30 мин. Изваждаме ги. В голямата торта се забиват 3 сламки. Изрязват се, като се оставят съвсем леко да стърчат. Малката торта се слага върху голямата, заедно с подложката и тортата се украсява с фигурки от марципан а може и с плодове по желание. Добре е да престои едно денонощие преди консумация, за да поеме добре от кремовете. 


3 коментара:

pep-4o каза...

Въпреки малки перипетии по правенето на тортата, получила се е много цветна и закачлива, с тези животинки!
Пък и шоколадова :)))

Kokona каза...

Мерси, Пепи! Абсолютно същата я направих, както я искаха, само без дъгата:) Тази ми е повторение, на една друга:) Приготвих я в кухнята на майката на малкия рожденик и съм доволна от резултата на чужд терен:) Важното е, че е изядена:)))

di_ani каза...

Чудесни торти...
Много идейни, свежи и детайлни.
Създават страхотно настроение -
поздравления, Диана