четвъртък, 26 май 2011 г.

Целувки в микровълновата печка




1 белтък
300 г пудра захар




Белтъкът се разбива съвсем леко с вилица. Добавя се всичката пудра захар и се бърка с лъжица. Получава се гъста смес - като моделираща маса. Изрязват се кръгове от готварска хартия, като се очертават по чинията на микровълновата. Слага се лист върху чинията, с ръце се оформят малки топчета, слагат се върху хартията - добре е да са максимум 3 топчета и на разстояние, защото се надуват и увеличават почти четворно обема си. Пекат се 1 мин и 20 секунди, на най-силната мощност на микровълновата - моята е 850 вата.

Първите ги изгорих. После пробвах да сменям на по-ниска мощност, но нищо не се получаваше. Отново пробвах на най-висока мощност, като всеки път пробвах по една целувка и сменях минутите. В крайна сметка ми се получиха на 1 мин, мощност 850 вата.  Явно си зависи от микровълновата. От това количество смес излязоха 4 двойни големи целувки. Останалите , които не се получиха, си ги хапнах естествено. :y41:
При последващ опит, опекох целувките на максимална мощност на микровълновата за 23 секунди всяка целувка. За това посочено време ми се получиха перфектни, без да изгарят.
Важно е да налучкате времето и мощността на вашата микровълнова фурна. Ще развалите 2-3 целувки, докато уцелите времето и мощността.

Излизат като цяло - 12 големи целувки. Слепени 2 х 2 - общо 6 големи целувки. Зависи и от големината на топчетата. Разбира се, може и по-малки да ги направите. Останаха ми и за няколко малки целувки, които пробвах да изсуша във фурната, но ги забравих. :y41: Получават се хрупкави целувки - няма я онази лепкава част в средата. Идеални са в случая да се гарнират със сметана и плодове. Аз ги слепих с разбита растителна сладка сметана и украсих с ягоди.

Нужни ми бяха - 500 мл сметана и 500 г ягоди.

Източник - потребител Котка, Бгмама
BBC GoodFood




4 коментара:

vesi4ka каза...

Уау,страхотна идея,Даре!Благодаря ти,става супер бърз десерт!А на твоите снимки изглежда много съблазняващо!

Kokona каза...

Мерси, Веси!:) Да, бърз е, ама малко докато наместя времето, похапнах целувки и то никак малко! Хехехехе:) Ама нищо! Все пак ги налучках:)

Рени каза...

Ех, как хубаво изглеждат. От години не съм яла целувки с крем и май ще си спретна в къщи едни за тест. Но ще ги пека по класическия начин, че с моята микровълнова дори не знам колко вата е, пъки регулатор за ватовете няма...

di_ani каза...

Ягодовата ти серия е страхотна -
много свежи и ароматни предложения.
Поздрави и хубава нова седмица, Диана