четвъртък, 7 юли 2011 г.

Еклери



Седя си днес, и така докато си седя си викам: Що да не направя едни еклери? :Р Не се изискват кой знае какви усилия, просто малко повече търпение и прилично гладен стомах, който после да ги хапне.:)))
"Запретнах ръкави" и направих една малка доза - 24 еклера. Мисля че са достатъчни, предвид топлото време, и че в тази жега много сладко не ни се хапва.:)
Ето  рецептата за 24 броя 

200 мл вода
180 г брашно 
125 г масло 
4 яйца
щипка сол

За крема, повечето ползват домашно приготвен. Не че аз не правя, но в случая се улесних с един пудинг ванилия на Dr. Oetker, 4 с.л. захар, 500 мл мляко и 1 пакетче ванилена захар. Приготвих пудинга по описанието на опаковката, като добавих и пакетче ванилена захар на Dr. Oetker , за да подсиля аромата на ванилия.

За еклерите: Водата се слага в тенджера, добавя се маслото и се оставя на котлона , докато маслото се разтопи и заври водата. Добавя се щипка сол и се сипва пресятото брашно наведнъж. Бърка се енергично с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепва от стените на тенджерата и стане на топка (около минута). Оставя се да се охлади. Едно по едно се добавят яйцата към тестото, като се бърка след всяко с дървена лъжица, докато напълно се поеме от сместа. В застлана с хартия за печене тава се нареждат на разстояние топчета от тестото с големина  колкото орех. Аз оформях с помощта на 2 лъжички, но може и с ръце. Може да се направят и по-големи - изборът е ваш.:)



Еклерите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, 30-35 мин на средна скара, като фурната не се отваря. Когато изтече времето, фурната се спира и се оставя леко открехната  - (аз я подпирам с клечка за зъби) , и оставям еклерите вътре, докато се охладят. При мен отнема 30-40 мин. Изваждаме еклерите, цепваме ги леко, или ги разполовяваме и ги пълним с крем.



Украсата е въпрос на вкус. С карамел, сметана, шоколад, лакта и т.н. Лично аз предпочетох да ги украся с шоколад. Имах само един млечен, но понеже не съм особено голям фен на млечния шоколад, реших да го подобря. Нужни ми бяха:

100 гр млечен шоколад
1 с.л. какао Dr. Oetker
30 мл прясно мляко



Шоколадът начупих на парченца и сложих в съд. Добавих млякото и какаото и загрях на котлона, като бърках непрекъснато до получаване на гладка глазура. С помощта на хартия за печене си направих фунийка, добавих шоколада и шприцовах върху еклерите.



Ами, това е! Да ви е вкусно! :)

10 коментара:

Moni каза...

Да ти кажа, много добре си направила. Кой не обича еклери?:-)))) Избягвам да правя, че вкъщи нямат спиране - само още един...... А нали е лято. Така хубаво си ги нашарила с шоколадче, мммм. (Докато ги няма другите момичета, аз ще се пресегна и ще си взема само един, за да опитам, не за друго.:-))))
Хубав ден и още по-слънчево утре!

Kokona каза...

Взимай, Мони, докато има :Р
Хубав и слънчев ден и на теб!:)

pep-4o каза...

Да можеше и на мен да пратиш малко, а? Каквито са сочни, шоколадовки отгоре..........
ей как ги обичам!

Рени каза...

Разкошни са, Дари! А толкова да ги обичам, че в момента ми иде и аз да запретна ръкави и да ги направя по нощите :)

Жани каза...

Страхотни еклери си направила! Тестото личи, че е много сполучливо, което е най-важното!
С пожелание за много и все така вкусни неща:))

Роси каза...

Дари,представям си вкуса им,леко охладени-ами,просто мечта и разкош!Много са ти сполучливи,браво!

Приятна и уютна вечер!

Marta каза...

ммм, чудесно изглеждат! браво ти!

Mарияна каза...

Страхотни еклери, обещала съм у дома еклерова торта.Скоро ще ги пробвам!
Очаквате награда при мен!Заповядай!
Поздрави Марияна!

Kokona каза...

Благодаря ви момичета! Много сте мили!:)

Мария каза...

Ах, колко са хубави тези еклерчета! Много ги обичам, това е един от любимите ми десерти :)
Имаш чудесен блог, с удоволствие се присъединявам към него!
Поздрави и хубава неделна вечер! :)