събота, 20 август 2011 г.

Сладко изкушение

Ха здрасти на всички! Не съм се вясвала отдавна, заради едномесечна морска почивка на село. Не че не съм готвила, но интернета ми бе ужасен там. Не всичко удостоих със снимка :mrgreen:, но все пак да се отчета с няколко сладкиша, а месцето, може би ще оставя за по-нататък!

Рецептата за Гараш торта взех от gaby_s, от форума Гответе с мен.  Тортата стана много вкусна и съм много доволна от резултата.
Копирам рецептата:

Гараш


Продукти за блатовете
10 белтъка
300 г. захар
400 гр.смлени орехи

продукти за крема
300 гр. краве масло
200 гр.разтопен шоколад
6 жълтъка
100 гр.захар
0,100 л. вода
1 прах ванилия

Разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме захарта по малко и продължаваме да разбиваме, докато сместта се сгъсти. Прибавяме и орехите. Разбъркваме добре. Разделяме сместа на 5 части, които изпичаме поотделно в тортена форма, застлана с хартия и намазана с масло. Печем в умерена фурна.
За да приготвим крема, сваряваме захарта на сироп с водата и шоколада, като бъркаме непрекъснато, за да не станат грешки/ Аз сварявам сиропа в микровълновата , прибавям начупения шоколад и връщам в микровълновата фурна. Докато сиропът е още топъл, прибавяме жълтъците. Разбъркваме добре и оставяме да изстине. Разбиваме маслото и прибавяме по малко от изстиналата шоколадова смес, в която сме сложили и ванилия. Всичко разбъркваме до пълно хомогенизиране. Слепваме внимателно блатовете с крем. Намазваме тортата отгоре и отстрани със същия крем. Украсяваме по желание.


Моите промени са следните:
 :arrow:Тортата може да се направи, както с млечен шоколад, така и с тъмен/черен. Аз лично предпочитам тъмния шоколад със 75% какао. В случая имах млечен. Добавих в крема 3 млечни шоколада и 1 пакетче натурално какао на др. Йоткер. Маслото увеличих на 3 пакетчета - общо 375 г. и добавих 1 пакетче ванилена захар вместо ванилия.
 :arrow:Кремчето на пръв поглед може да изглежда малко по-рядко, но всъщност при нанасяне всичко е ОК и не се разтича. Количеството е достатъчно за тънко нанасяне, а и няма нужда да има много крем. С това количество се получава идеално.

 :arrow:Изпекох 6 блата вместо 5, като добавих общо 500 г смлени орехови ядки.
 :arrow:Тавичката ми е с диаметър 26 см. и я покрих с хартия и намазах с олио. Блатовете се пекат на 180 градуса. Отлепват се добре, без да се начупват.

 :arrow:За крема, сложих водата и захарта на котлона, след като завря, добавих начупения шоколад и какаото и бърках непрекъснато с лъжица. След като го махнах от котлона, добавих жълтъците един по един и бърках с бъркалка. След като изстина крема добавих размекнатото масло на стайна температура.  Крема като престоя в хладилника започна да се стяга, но все пак си остана като течен. При нанасяне/намазване обаче - всичко бе добре.



Като изключим времето за почистване и смилане на ореховите ядки, за приготвянето на цялата торта, отидоха някъде 3 часа.

Еклерова торта


За блатовете:
4 яйца, 150 г захар, 180 г брашно, 60 г меко масло, 1 бакпулвер на др Йоткер, 1 пакетче ванилена захар на др. Йоткер, 1 ч.л. какао на др. Йоткер.

Белтъците се отделят от жълтъците. Захарта се разделя на две и едната част се разбива с жълтъците, размекнатото масло и ванилената захар, а другата част се разбива с белтъците на сняг. Бъркайки в една посока с дървена лъжица, добавяме сместа с жълтъците на малки порции към белтъчната смес. На малки порции добавяме и пресятото брашно заедно с бакпулвера и какаото. Смесваме добре. В покрита с хартия за печене и намаслена тава с диаметър 26 см изсипваме сместа и печем блата на 180 градуса, като проверяваме с клечка за готовност. Изваждаме и охлаждаме на решетка. Охладения блат разрязваме на две.

Еклери: за 24 броя – за тортата са нужни около 20 броя

200 мл вода, 180 г брашно , 125 г масло , 4 яйца, щипка сол.
За еклерите: Водата се слага в тенджера, добавя се маслото и се оставя на котлона , докато маслото се разтопи и заври водата. Добавя се щипка сол и се сипва пресятото брашно наведнъж. Бърка се енергично с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепва от стените на тенджерата и стане на топка (около минута). Оставя се да се охлади. Едно по едно се добавят яйцата към тестото, като се бърка след всяко с дървена лъжица, докато напълно се поеме от сместа. В застлана с хартия за печене тава се нареждат на разстояние топчета от тестото с големина колкото орех. Аз оформях с помощта на 2 лъжички, но може и с ръце

Еклерите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, 30-35 мин на средна скара, като фурната не се отваря. Когато изтече времето, фурната се спира и се оставя леко открехната - (аз я подпирам с клечка за зъби) , и оставям еклерите вътре, докато се охладят. При мен отнема 30-40 мин. Изваждаме еклерите, цепваме ги леко, или ги разполовяваме и ги пълним с крем.


Крем за еклерите: 1 пудинг ванилия на др. Йоткер, 4 с.л. захар, 500 мл мляко и 1 пакетче ванилена захар на др. Йоткер. Приготвих пудинга по описанието на опаковката, като добавих и пакетче ванилена захар , за да подсиля аромата на ванилия.

Кремове за пълнеж:

1 пудинг сметана на др. Йоткер, 1 пудинг шоколад на др. Йоткер, 50 г тъмен шоколад, 1 л прясно мляко, захар на вкус – добавих по 50 г захар на всеки пудинг. Сварих ги по описание на опаковките, като в шоколадовия пудинг добавих 50 г шоколад , докато е горещ пудинга.

Шоколадова заливка:

200 г тъмен шоколад с 75% какао, 100 г масло, 2 с.л. мед, 100 мл прясно мляко, 2 с.л. какао на др. Йоткер.
Шоколадът се начупва на малки парченца и всички продукти се смесват в съд , слагат се на загрят котлон и се бъркат до получаване на гладка смес.
100 г захар се карамелизира за украса на тортата.


Сглобяване:

В подходяща чиния слагаме тортен ринг с диаметър 26 см. Слагаме първия блат. Върху него нареждаме половината еклери като оставяме разстояние между тях. Заливаме ги с половината от шоколадовата заливка. Отгоре изсипваме шоколадовия пудинг и разпределяме добре. Добавяме и сметановия пудинг. Поставяме втория блат и заливаме с останалата шоколадова заливка. Нареждаме еклери отгоре и украсяваме с карамелизирана захар. Охлаждаме в хладилник – най-добре е да престои една нощ. Минаваме с нож от вътрешната страна на ринга, за да отлепим тортата и го откопчаваме.

Вариация на Тирамису


24 броя бишкоти, 250 г Маскарпоне, 100 г пудра захар
300 мл сметана за разбиване, 1 яйце
30 г топинг шоколад, 30 г Пина Колада - шоколад
30 мл тъмен ром

За напояване на бишкотите:

400 мл студено шварц кафе или еспресо
1 ампула ром на Dr. Oetker

За украса: 20 броя вишни, 20 броя ягоди поръсени с 2 пакетчета ванилена захар на Dr. Oetker и няколко зърна касис и няколко малини.

2 с.л. какао на Dr. Oetker


В купа смесваме яйцето, маскарпонето, пудрата захар, топинга шоколад, рома и пина коладата и разбиваме с миксер на ниска степен. Добаваме сметаната и разбиваме на по-висока степен до получаване на пухкав крем. Ампулата ром разтваряме в кафето.
В подходящ съд нареждаме12 бишкоти, като за кратко ги топваме в кафето с ром и ги слепваме една за друга с крем. Върху тях нареждаме плодове,
изравняваме с крем и поръсваме с какао. Нареждаме отгоре втори ред 12 броя напоени бишкоти в кафе с ром и слепени с крем. С останалия крем намазваме от всички страни тирамисуто. Нареждаме останалите плодове и поръсваме с какао. Оставяме сладкиша да се охлади поне 5 часа. А най-вкусен е на следващия ден.:biddrin:

И последно : Кремчета с бисквити в чаша


Нищо особено - пудинг, какаови бисквити, плодове, какао.

Толкова от мен. Слънчеви почивни дни! :)

17 коментара:

Unknown каза...

Кокона,прекрасни торти!Радвам се че си тук отново!Дори последното" нищо особено",пак е вкусно и красиво!
Хубава вечер и приятно изкарване на неделния ден:)))

Гуинет каза...

Всичко ми харесва! Възхищавам се на хора с търпение и талант като теб, които сътворяват подобни изкушения! Еклеровата торта ми е фаворит! Поздрави!

Kokona каза...

Катерина, Гуинет, благодаря ви момичета! Комплименти от страхотни кулинари като вас ме карат да се изчервя. Радвам се, че скромните ми "произведения" ви харесват.
Хубави почивни дни!:)

Mарияна каза...

Дари, страхотни десерти си приготвила!И на мен ми е фаворит еклерова торта, отдавна и се каня :)!

Angellove's Cooking каза...

Ле-лееее - тортата Гараш е ТРЕПАЧ :), а останалите торти :) изчерпа ми се речника с похвалите - прекрасни предложения - ИСКАМ ГИ ВСИЧКИТЕЕЕ :)
Имам една блог награда за теб :) заповядай при мен да си я събереш, като ти остане време: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/08/creamy-melon-ice-cream-and-awards.html

И прекрасна седмица от мен!!

Kokona каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Kokona каза...

Марияна, Angellove's Cooking, благодаря ви!
Обезателно ще намина за наградата!:)))От вчера се опитвам да разгледам сладоледа, но страницата ми зарежда на половина и не иска да отвори блога. Не знам каква е причината.

Хубава седмица и на вас!:)

Роси каза...

Дари,ти на почивката ли направи всичко това?!Лелееееееее!А браво!Торта Гараш не е сред фаворитите ми,просто не ми пасва вкуса,но пък получаваш адмирации за нея,защото си я направила много красива,а всички други предложения де да можех да ги докопам,щеше да е чудна почерпка!Особено еклеровата,ммммммм...колкото е връткава и пипкава,особено ако сам си правиш и еклерите,толкова е и вкусна,и с мнооого крем,т.е. точно за мен!
Ммммм,ще се покапя още малко ако ги съзерцавам!

Хубав,усмихнат и уютен понеделник пожелавам!

Kokona каза...

Благодаря ти, Еликсирче! Да, на почивката ги приготвих.:)
Гараш ми е любимата торта, но никога не бях я приготвяла. Тази рецепта е много сполучлива и много се радвам, че улучих точно с нея любимия вкус! С благодарности към Габи!:)))
Еклеровата торта улесних много с готовите кремчета, че ми бе достатъчно връткаво, докато направя блатовете и еклерите, но мисля че и така се получи достатъчно сладка и вкусна.

Iliana каза...

Лелеее, какви изкушения...
Безмълвна оставам. Всичко ми харесва, но еклеровата торта е великолепна!

ninfil каза...

Уауу,страхотна еклерова торта. Моя малкия син се облизва редовно пред рекламата на еклеровата торта на "Неделя",но тази не отстъпва по-нищо на тяхната. Страхотно изглежда,надявам се да успея да е приготвя,тъй като тортите не са ми голямата сила.

Milena каза...

Невероятни сладки изкушения! Като непоправим шокохолик обаче, гараш си остава за мен най- голямото изкушение :-) Любима торта още от детските години!
Прекрасно местенце е блогът ти, Кокона!

Усмихната и спорна нова седмица!
Поздрави, Милена :-)

Kokona каза...

Благодатя ви :') Много сте мили всички:)

Милена, блогът ти е уникален, а тортите........приказни!
Удоволствие е за мен, да те срещна и в моя блог:)

Благодаря ви още веднъж:)

Анонимен каза...

Неверятни торти,толкова изкусителни !Много ми допадна еклеровата ,за улеснение бих си изпекла блатовете предварително .Може ли според вас и еклерите да направя предния ден,а на другия само да сглобя тортата:)))
Хубав ден !
Ани

Kokona каза...

Никакъв проблем. Направете ги, сложете ги в кутия с плътно затварящ се капак в хладилника :)

Анонимен каза...

Благодаря много за отговора !И аз като вас ще използвам готовите кремчета ,за по- сигурно в тези горещини .Много ми хареса и шоколадовата заливка и разнообразието на кремчетата.Прекрасна торта ,а и си представям колко е вкусна..
Благодаря за споделената рецепта !
Ани

Kokona каза...

Точно в горещините съм правила тази торта и аз :)
С готови кремчета става по-бързо и лесно, предвид че и еклери се пекат, и блатове. :)
Успех с направата и дано ви хареса :)