петък, 21 октомври 2011 г.

Свинско руло с карамелизирани моркови и лук






Чудих се вчера, какво да направя от килограм свински бут, хем да е нещо различно, хем да е вкусно! Реших да е руло, макар безформеното месо да не позволяваше да приготвя именно това, ама нали съм упорита :Р
Честно казано, не бях приготвяла карамелизиран лук, та Пепи ме светна и реших , че това ще е днешното ястие. Получи се страшно вкусно и бе излапано на момента. :)
Ето и рецептата:


1 кг свински бут
500 г моркови
500 г лук
3-4 скилидки чесън
100 мл вино - ползвах Розе
1 с.л. соев сос
1 к.л. бял смлян пипер
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. царевично нишесте
50 мл олио

Отделно за месото: малко сол, бял смлян пипер и олио при печене

С ножа оформих горе долу месото, за да придобие леко правоъгълна форма и да мога да навия на руло. Тук там при изрязването отделеното месо нарязах на много ситни хапки.

Нарязах морковите на ивички, а лукът на кръгчета, сложих всичко в тиган заедно с малките късчета месо, скилидките чесън нарязани на ситно,  мазнината, солта, пипера, соевия сос и виното.



Оставих да къкри, докато остане само на мазнина и плънката добие по-тъмен цвят. На финала добавих захарта, разбърквах минута- две и добавих размито в малко студена вода царевично нишесте.



Разбърках за минута да се сгъсти и отстраних от котлона.


Оформеното месо за рулото поръсих със сол и бял смлян пипер. Сложих от плънката в средата, навих го и насуках с дебел конец, отново поръсих отвън със сол и бял смлян пипер.



Сложих в тавичка, долях вода - около 1 ч.ч, добавих и малко мазнина, около 2-3 с.л. и сложих във фурната на 220 градуса да се пече. От време на време отварях и поливах със соса.
На тази температура ми отне 1 час печене. Когато бе готово, добавих останалата плънка в тавата и оставих за още 10 мин във фурната.



Извадих, отстраних конеца, разрязах на порции и сервирах. Много, много вкусно! Определено ще го приготвям пак :)






Това е! Хубав и слънчев ден на всички!:)

10 коментара:

Unknown каза...

Дари,станало е чудесно!Вкусно и много красиво!
снимките отново са чудесни!
Хубав ден и разпускащ уикенд!

Анонимен каза...

Страхотно е!
Траяна

pep-4o каза...

Еееее, с Гуинет не се траете с тия месни рула...
И каква богата плънка, точно по мой вкус карамелизирана!
Страхотно предложение, Даре!

fedora каза...

Леле, леле, добре, че не са ми под ръка тези толкова апетитни зеленчуци, че не отговарям как ще се размажа от ядене :))
Прекрасно предложение и реализация! Поздравления!

Роси каза...

Дари,и само плънката мога да ям и за още да питам,направила си я безобразно вкусна!Нишесте не съм се сещала да сложа,както и соев сос,ама то щом Пепи те е учила хич не се и чудя за резултата!
Обезателно ще направя това рулце,може да го включа в менюто за РД на половинката.

Сърдечен поздрав и хубав петък!

ellyganova каза...

Много оригинално! И аз все се чудя как да разнообразя менюто с нещо не прекалено екзотично, но различно от дежурните пържоли. Записвам си рецептата.
Поздрави и хубав уикенд!

Angellove's Cooking каза...

Много идейно и вкусно руло - поздравления за идеята!! Аз тия дни съм на вълна моркови :) и с удоволствие бих изненадала моите хора и с още нещо вкусно и морковено - благодаря за споделената рецепта!!

Поздрави и прекрасна нова седмица :))

ByBy каза...

Прекрасено местенце! Отдавна не ми се беше случвало, на един дъх да разгледам цял блог! Всичко изглежда от вкусно, по - вкусно! Поздравления! Със сигурност ще поглеждам често за идейки!

Kokona каза...

Много, много ви благодаря!:) Много сте мили:)

Гуинет каза...

Ааааа, ето къде било твоето местенце! Аз идвам още ошашавена от едно друго място, в което си изсипала всичко накуп и още съм потресена от качество, количество и визия. Хубава рецепта, много уважавам такива и си ги употребявам, въпреки че Пепи нещо мрънка:)) Предизвикана съм!
Поздрави!