четвъртък, 6 септември 2012 г.

Шоколадово-ягодова торта



Здравейте!

Лятото почти свърши и съм отново на линия.:) Не знам за вас, но аз си изкарах страхотно на село 2 месеца. Почивка, море, малко селскостопанска дейност, малко консервиране на зимнина... имаше от всичко по малко.
Беше едно чудесно, горещо лято... друга година прохладно, но тази бе определено горещо. :)

Не съм снимала почти нищо това лято, а и нямаше какво... май! Карахме я по бързата процедура - барбекю, бърза салата с градинския зеленчук и тук-там дарове от морето. Рибка, миди, рапани, раци или иначе казано - каквото свекър ми улови. :)
Принципно не съм голям фен на рибата, но има определени риби, които похапвам с огромно удоволствие, а и те не са някакви странни екземпляри, които да не се срещат по нашето Черно море.

Та за тортата...
Кумата и приятелят ѝ ни бяха на гости. Нищо че е рожденичка януари, а и живее далеч от наше Черноморие, та си търси тортата като завещание. По кодекс и се полагала. :))) Запретнах ръкави и направих набързо тази торта, която похапнахме след няколко часа. Наистина става бързо, а и ако се сложи на по-ниски градуси да се охлажда се стяга много бързо и буквално след 4-5 часа може да се хапва.
Е, на следващия ден беше по-хубава... това е ясно, че след като отлежи един сладкиш става още по-вкусен.
Та към рецептата:

За блатовете:
По рецепта на Ирина Купенска тук : http://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/

Няма да преписвам съдържанието. Спазила съм точните съставки и начина на приготвяне с разликата, че направих от това количество продукти - 3 блата в тортена форма с диаметър 26 см. Сместа разделих на 3 и изпекох блатовете по отделно.
Правя ги за 3-ти път. Много сполучливи и вкусни блатове се получават.

За пълнежа:

Крем 1 - 500 г ягоди (ползвах замразени, че ми бяха останали от миналата година) Ако са пресни се добавя 50 мл вода.
100 г захар
50 мл уиски ( или някакъв подходящ ликьор по ваш вкус) Може и без ликьор.
30 г пшенично нишесте
300 г млечен шоколад (понеже правих тортата 2 пъти - с млечен се получава по-добре, макар да съм фен на тъмния шоколад и втория път да я направих с тъмен) Разликата във вкуса е огромна.
100 мл сладкарска сметана.

Ягодите (пресни), захарта и водата се слагат на котлона да заврат. След като пуснат сок се добавя алкохола, разбърква се за кратко. Добавя се нишестето размито в 30 мл студена вода, разбърква се да се сгъсти и се отстранява от огъня.
Ягодите се изваждат от сиропа и се смесват с шоколада , предварително разтопен на водна баня, смесен със сметаната без да се разбива, а само се разбърква добре с лъжица, да поеме сметаната шоколада.

Крем 2 - 1 кутийка крем сирене Филаделфия - натурално
200 мл сладкарска сметана
80 г пудра захар
2 прахчета ванилия

Сметаната се разбива с пудра захар, добавя се сиренето и ванилията и се разбива до получаване на пухкав крем.



Сглобяване на тортата:
В сервизна чиния поставяме ринг с диаметър 26 см, слагаме първия блат, сиропираме със сиропа от ягодите. Изсипваме шоколадовата смес и изравняваме.
Слагаме втория блат и сиропираме с останалия ягодов сироп. Разпределяме белия крем равномерно и върху него слагаме третия блат.



За украса:
Направих мека заливка, която ползвам многократно след като веднъж опитах - по рецепта на Диана. http://trydiani.blogspot.com/
Заливката правя на око. Съставките са тъмен шоколад, мед, сметана, масло.
За тази торта ползвах 200 г тъмен шоколад, 100 мл сладкарска сметана, 40 г масло, 2 с.л. мед с връх ( моят беше захаросан, ако е течен сложете повече / 3-4 с.л.). Всички продукти се поставят  в съд и се разтопяват на водна баня.
Сместа може да се остави леко да се охлади и да се измаже цялата торта ( става гъста смес след охлаждане), но в случая залях тортата с горещата заливка.
Украсих с розички сметана и няколко ягодки, които отделих предварително за украса.
Охлажда се поне 4-5 часа преди консумация и нападаме - кой с виличка, кой с лъжичка... въпрос на предпочитания:))))
Между другото, със сладолед си пасва страхотно :)))

Това е.



А ето и няколко снимки на нашето селце - Тюленово, където изкарах лятото.









Честит празник и хубави почивни дни! :)





14 коментара:

на гости в моята кухня /Mim's sweet things каза...

Вълшебна тортичка,ягоди и шоколад кой не обича!!!
Снимките са много зареждащи,красива ни е родината!
Честит празник и хубава вечер

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Честит празник и на теб ! Много хубава публикация с красиви снимки и семпла рецепта за торта ! Жива и здрава да е кръстницата ,че си е потърсила завещанието ,иначе как щяхме да разберем за тортата :) !

Milena Poptoleva каза...

Поздравления!Прекрасна торта ....и кума на место:)))

traiana каза...

Прекрасна торта и страхптни снимки!Честит празник!

Черпак с мерак каза...

Добре си се завърнала липсваше и то много!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ТЕБ!
Жива и здрава да е кумата ти че те е накарала да правиш торта та и ние да се облажим само с гледане деее но и това е нещо:)))
Страхотна е тортата ,снимките също!
Прегръдки!

desi_go каза...

Тортата е много съблазниителна, страхотна комбинация от вкусове! За първи път чувам за това селци, но е очарователно и аз бих искала да прекарам част от лятото там :)
Честит празник на теб и твоите читатели!

Живка каза...

Хубава торта,красиви снимки-поздравления!
Искам и аз два месеца почивка-как ти завидях самоооо.Добре че лятото свършва,че да не ме е яд толкова-шегичка разбира се....
Поздрави и хубави празнични дни!

Kokona каза...

Благодаря ви! Радвам се, че ви харесва:)

Ивейн каза...

Благородно ти завиждам за дългият престой на село. Докато бях в майчинство и аз изкарвах с месеци там и мога да кажа, че ми бяха едни от най-хубавите лета.Ех...размечтах се отново, а лятото свърши :)
Тортичката и в изглед и в разрез е перфектна, представям си само онзи ягодово-шоколадов слой..мммм
Поа се размечтах :)
Поздрави!

Екатерина каза...

Ох, да ти имам селцето! Чудесно лято сте изкарали имало е от всичко! Тортата е станала разкошотия!!!
Поздрави!!!

Unknown каза...

Даре, тази ми харесва повече!
Представям си невероятния вкус, като чета съставките и гледам апетитните снимки!
Целувки*)

Мъх каза...

Коконче,
как да кажа? Ако имах едно Тюленево за село, нямаше да ми хрумне да мръдна наляво или надясно;) Прекрасно си изкарала и как иначе би могло да бъде? Просто прекрасни снимики! И веселби е имало, ако съдим по онези манИкени накрая;)

Хубава нова седмица ти желая!

Анонимен каза...

Благодаря за страхотната рецепта, пробвах я - стана невероятно вкусно. Само не съм много сигурна дали се справих с първия крем. Може ли само (ако не Ви затруднявам, разбира се) малко по-подробно кое след кое се прави, защото прочетох няколко пъти, но ми се губи малко. Само да вметна - за пръв път направих сама торта и благодарение на Вас успях :)

Kokona каза...

Здравейте :)
Благодаря за коментара.
Относно първия крем, първо се загряват в съд ягодите със захарта и алкохола и после се добавя нишестето. Като се сгъсти леко кремчето,се маха от котлона. Ягодите се изваждат в отделен съд.
Отделно в тенджерка се начупва шоколадът, добавя се сметаната и сместа се загрява на много слаб огън, при непрекъснато разбъркване с лъжица, докато се получи хомогенна смес. Шоколадът да се разтопи.
Това може да стане и ако се смесят шоколадът и сметаната в купа и да се сложат на водна баня да се разтопят, отново при непрекъснато разбъркване.
След което, извадените ягоди от първото кремче се смесват с разтопения шоколад със сметана и се разбъркват. Това е реално първият крем.
Сосчето от ягодите се ползва за сиропиране на блатовете.

Надявам се така да е по-ясно. Ако има още нещо неясно, пишете.
А на вкус хареса ли ви? Това е една от любимите ми торти :)