сряда, 10 октомври 2012 г.

Първата ми вита торта



Отново стара торта - приготвяна март месец 2009 г за рожден ден на моята приятелка.
Първи опит за работа с марципан и голяма помощ от Димитрана за направа на тортата.
 http://dimitranas.blogspot.com/
А ето я и нея:

Необходими продукти:
За блата за навиване: пече се в голяма квадратна тава: 40х40 см
8 жълтъка,
4 белтъка,
100 г. захар,
80 г. брашно,
20 г. пшеничено нишесте,
1ч.л настъргана лимонена кора,
щипка сол.

За блата за основа:
3 жълтъка
1 белтък
2 с.л брашно
1 с. л нишесте
1 с. л захар
Тортена форма с диаметър 24 см.

Крем:
1литър и 250 мл прясно мляко-подладено с 1/2 ч.ч. захар
2 яйца + 1ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 ванилии
1 пакетче краве масло-125 грама.

Яйцата и захарта се разбиват с миксер, прибавя се 1 ч.ч. брашно и малко прясно мляко. Бърка се с миксера докато сместа стане гъста като боза.
Сместа се прибавя на тънка струйка в току-що заврялото и подсладено прясно мляко при непрекъснато бъркане.
Като се сгъсти се сваля от котлона и се слага пакетчето краве масло. Бърка се, докато се разтопи.
Охлажда се кремът, като от време на време се разбърква, за да не хване коричка. Когато се охлади, се добавя 1 заквасена сметана - 200 г. и 1 консерва от екзотични плодове, нарязани на ситно. Всичко се разбърква добре.


За марципан Варна:

120мл вода, 50г. краве масло, около 120-150г. брашно - водата и маслото се кипват, добавя се брашното и се бърка, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. След това се сваля от огъня, оставя се да изстине и се замесва тесто с 500 г..пудра захар, която се прибавя на малки части. Добре е захарта да е пресята. След като марципана е замесен и се е получило еластично и нелепнещо тесто, го увиваме в свежо фолио и го оставяме в хладилник за 30 мин. Вадим го, взимаме си нужно количество, добавяме сладкарска боя и премесваме до получаване на желания цвят.
Върху алуминиево фолио разточваме кръг от марципана и покриваме тортата, като обръщаме листа с фолио върху нея, отлепваме внимателно, притискаме и изравняваме. От останалото количество можем да направим останалата украса- розички, топчета и т.н.
Розички се правят от разточен марципан, с чаша изрязваме кръгчета, които после срязваме на две. Първото увиваме на рулце и след това следващите парченца навиваме около него.
Ако марципана трудно се отлепва от фолиото, е добре преди това да поръсим с нишесте. След като покрием тортата, можем да отстраним "праха" с четка.


Начин на приготвяне:
За блата за навиване:
Разбиват се жълтъците с лъжица захар, щипка сол и лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Полученото тесто се изсипва в тава (размери приблизително 40х40см ) застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява. Когато е готов блатът се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната височина на тортата.
Изпичаме и блата за основа в тавичка с диаметър 24 см.
Слагаме основния блат в чиния и отгоре започваме да навиваме лентите, намазани с крем. Увиваме тортата в свежо фолио и оставяме да се стегне за една нощ.
На следващия ден я измазваме с масления крем.

125.гр масло
1 ванилия
2 ч.ч (240мл) пресята пудра захар
2 с. л прясно мляко

Маслото се разбива. Прибавя се ванилията и постепенно захарта. Разбива се с миксер на средна степен. Когато захарта е добре разтворена, към сместа се прибавя прясното мляко и отново се разбива, докато стане пухкава и гладка смес. Покрива се с навлажнена кърпа, ако не се ползва веднага. Тортата се намазва равномерно и оставя за час-два в хладилник да стегне: Покрива се с разточения марципан и се украсява с розички и захарни перли.

PS-Тази торта е една от първите ми торти и е правена за рождения ден на най-добрата ми приятелка. За тортата ми помогна Абра, от "Гответе с мен", като рецептата за блата, масления крем и технологията за навиване на самата торта са нейни.
Яйчният крем е по рецепта на Коктейл, от "Сватбата.орг"
А Марципана научих от Мейче от "Сватбата.орг"

Няма коментари: