вторник, 9 октомври 2012 г.

Торта с вафлени кори

И... публикация 100 е наред :)))
Тортата беше за рожден ден на леля. Приготвена отдавна, не помня точно кога, но сега дойде времето да я публикувам. :)))


Необходими продукти:
1 пакет готови вафлени кори. Продават се в по-големите маркети по 5 броя в пакет- достатъчни за 1 торта. 1 литър сладкарска сметана за разбиване, 600 гр комбиниран течен шоколад- бял и кафяв, 40 гр кокосови стърготини. За украса - 200 гр марципан Варна, бои за оцветяване на марципана. За заливка: 100 гр черен шоколад с поне 40 % какао, 30 гр масло, 80 мл сметана, 2 с.л. мед.






Начин на приготвяне:
Отделяме от сметаната 80 мл за заливката на тортата и останалата я разбиваме с миксер до готовност. Разделяме сметаната на 3. В едната част добавяме бял течен шоколад, в другата добавяме кафяв, а третата част оставяме за намазване стените на тортата и за розички за украса. В подходяща чиния слагаме първата кора и намазва с част от крема с бял шоколад, слагаме втората кора и слагаме от крема с кафяв шоколад. Пак кора- бял шоколадов крем и пак кора- кафяв шоколадов крем. Слагаме отгоре последната кора. Намазваме страничните стени на тортата със сметана, шприцоваме розички отгоре плътно, за да предпазят заливката да изтече. Приготвяме заливката като начупваме шоколада на парченца, смесваме с 80 мл сметана, меда и маслото и загряваме бъркайки на котлона до получаване на гладка маса. Изчакваме малко да се охлади, да не е много горещо и изливаме по средата на тортата, като внимателно разнасяме. Поръсваме розичките и стените на тортата с кокосови стърготини. Охлаждаме за кратко и през това време приготвяме от марципана розички и листа. Изваждаме тортата и украсяваме по вкус. Добре е, преди консумация да престои 24 часа, дори и по дълго.

3 коментара:

traiana каза...

Честита стотна публикация! Още много по 100 ти желая!
Разкошна торта!

Kokona каза...

Благодаря, мила :*

tillia каза...

Честита 100-тна публикация и от мен с пожелание за още много по 100!
Чудесна торта, явно лелята си заслужава!