вторник, 9 октомври 2012 г.

Шоколадово-прасковена торта

 


Необходими продукти:
Рецепта за блатовете на Диана -http://trydiani.blogspot.com/ : Аз обаче направих един кръгъл блат за основа от дозата за един блат и един квадратен голям, от доза за два блата. Тортата е вита.
Рецептата за блатовете на Диана"
За един блат - правя 3 такива поотделно: 1 яйце, 1/2 ч.чаша брашно / 60г./, 1/2 ч.чаша захар /75 г./, 1 к.л. бакпулвер (1/3 от пакетче 10 г.), 1 с. л. портокалов сок или вода, 1 ч. л. коняк/бейлис, 20 г. разтопено масло с 20 г. шоколад /черен или бял/, 1 ч.л. какао само за кафяв блат, 1 ванилия, 1щипка сол.

Крем : Крем праскова - нишесте, 200 мл сметана за разбиване, 2-3 броя праскови.
За заливка - шоколадова глазура: 100 г. тъмен шоколад, 80 мл. течна сметана за разбиване, 2 с.л. мед, 50 г. масло.







Начин на приготвяне:
Балтове: Намаслява се или се застила форма с хартия за печене( около 26см.) Фурната се загрява на 180°С. Смесват се брашното, бакпулверът, сол и ванилия. Яйцето се разбива със захарта, сока и коняка, добавя се разтопеното с шоколада и какао масло. Добавят се пресятото брашно със смеските и всичко добре се разбърква. Тестото се изсипва във формата и се пече около 8-10 мин. за блат за основа на тортата.
За втория блат: приготвяме двойна доза за блат и печем в тава около 40 х 40 см. Готовия блат охлаждаме и разрязваме  на 5 ленти. Лентите се намазват с крем и сметана, като се редуват; добавят се парченца праскови и се навиват върху основния блат. Първата лента се навива на рулце и след това около нея се навиват следващите намазани ленти с крем.
За крема:
Прасковеното нишесте се приготвя според описанието на опаковката с прясно мляко.
Сметаната се разбива с миксер.
Когато тортата е навита върху нея нарязваме резенчета праскова на ситно. Заливаме я с шоколадова глазура - (всички продукти за глазурата се смесват в съд и се загряват директно на котлона, до получаването на еднородна смес).
Украса:
Карамелени орнаменти, марципан, готови шоколадови фъстъци.
Карамелените орнаменти приготвям, като карамелизирам захар на котлона и после върху намазано с олио фолио с помощта на лъжица правя различни орнаменти. Оставям да се втвърдят, за около 10 -15 мин, отлепвам ги и нареждам на тортата.

Няма коментари: