вторник, 9 октомври 2012 г.

Лесна торта със сметана и ягоди



Необходими продукти:
За блата: 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. конфитюр от ягоди, 1/2 ч.л. хлебна сода, 1/2 ч.ч. орехи, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. топла вода. 2 ред - 500 мл сладка сметана за разбиване, 500 г ягоди, 60 г пудра захар, 1 ванилия, 1 желатин. 3 ред - 2 малки кофички плодово мляко ягода, 1 желатин.





Начин на приготвяне:
Разбъркват се захарта и олиото.Прибавя се топлата вода и се бърка докато се разтвори захарта. В конфитюра се слага содата, разбърква се добре и се оставя да шупне. Всичко се смесва и се прибавят орехите нарязани на едро и брашното. Блатът се пече в тортена форма покрита с хартия за печене, в умерена фурна - 180 градуса около 20-30 мин, като се проверява с клечка дали е готов. Изважда се и се охлажда.
Сметаната се разбива с миксер. Когато е готова се отделят няколко супени лъжици за украса. В останалата част се добавят пудрата захар, ванилията и разтвореният в 30 мл студена вода желатин и разтопен на водна баня. Добавят се 400 г нарязани по желание ягоди и всичко се разбърква. Плодовите млека се сипват в купа и при тях се добавя 1 желатин разтворен в 30 мл студена вода и след това загрят на водна баня на котлона докато се втечни. В тортена тавичка с откопчаващи се стени се слага блата, върху него се изсипва сметановата смес с ягодите, изравнява се добре и се оставя в камерата да се стегне за 30 мин. Изважда се и се добавя плодовото мляко с желатина. Тортата се оставя отново да стегне за 1 час. Изважда се, откопчава се ринга и се украсява с розички от отделената сметана и парченца ягоди.

Няма коментари: