вторник, 9 октомври 2012 г.

Шоколадово-кайсиева торта



Необходими продукти:
За блата:
350 гр. брашно, 180 гр какао, 2 ч.л. сода бикарбонат, 500 гр пудра захар, 4 яйца, 500 мл прясно мляко, 250 гр меко масло, 2 пакетчета ванилова захар.
За глазиране: 1 бурканче конфитюр от кайсии или сладко от кайсии– ползвах домашно сладко от белени кайсии, нарязани на кубчета и приготвени с фикс на Йоткер за сладко. 200 гр тъмен шоколад, 100 мл. сладкарска сметана.
Крем: 400 гр заквасена сметана, 400 гр сладка сметана за разбиване, 150 гр пудра захар, 2 пакетчета ванилова захар.
За заливка на тортата: 100 гр тъмен шоколад с поне 40 % какао, 2 с.л. мед, 30 гр масло, 80 мл сладкарска сметана.
Украса: захарни фигурки, и цветя от марципан Варна.






Начин на приготвяне:
Брашното се пресява заедно с какаото и содата. Маслото се разбива с пудрата захар, прибавят се яйцата едно по едно, като се бърка непрекъснато, добавя се прясното мляко, ванилията и сместа с брашно. Бърка се с миксер, докато сместа стане кремообразна. Разделя се на 3 части и се изпичат всяка една за 40 мин. на 180°С във форма с диаметър 26 см. Изваждат се от фурната и се охлаждат на решетка.
За крема: Сладката сметана се разбива с миксер до сгъстяване. Добавя се заквасената сметана, захарта и ваниловата захар и се разбива за кратко.
Загряваме конфитюра от кайсии. 200 гр тъмен шоколад се начупва на малки парчета и заедно със 100 мл сметана се загрява на котлона и се бърка до получаване на гладка смес.
Слагаме първия блат в подходяща чиния и го закопчаваме с тортен ринг с диаметър 26 см. Намазваме го със загрято кайсиево сладко и го заливаме с половината от шоколадовата смес. Добавяме половината сметанов крем. Слагаме втория блат, който също намазваме с кайсиево сладко и заливаме с останалия шоколад и добавяме останалия сметанов крем. Слагаме и последния блат. Той също може да се намаже със сладко, но без плода, или евентуално да се намаже с конфитюр от кайсии, за да е изравнен. Оставяме тортата да престои 2-3 часа в хладилник. Изваждаме я, откопчаваме ринга и я заливаме с шоколадова смес - (100 гр тъмен шоколад, 30 гр масло, 80 мл сладка сметана и 2 с.л. мед – смесват се и се загряват на котлона до получаване на гладка смес), като с помощта на широк нож заглаждаме стените на тортата. Украсяваме със захарни фигурки и марципанови рози, а можевместо тях да украсим с плодове.:)


Няма коментари: