вторник, 9 октомври 2012 г.

Черешова торта

 

Необходими продукти:
Блат: 2 яйца, 1 ч.чаша брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.чаша захар, 1/2 ч.чаша вода и малко какао за цвят.

Крем: 1 кисело мляко 3,6 процента масленост. 200 мл разбита сладка сметана, 1 желатин, 100 г. захар, 500 г. череши (оставяме няколко за украса-около 10 броя), 100 г. черешов конфитюр.

Украса: 50 г. масло, 100 г. черен шоколад, 100 мл разбита сладка сметана.





Начин на приготвяне:
Блат: Брашното, бакпулверът и какаото се разбъркват в купа. Разбиват се яйцата и захарта. Добавя се водата и постепенно на части се изсипва сухата смес. Намасляваме кръгла форма с диаметър 26 см или покриваме дъното с хартия за печене. Изсипваме сместа и печем на 200 градуса - 6-7 мин. Изваждаме блата и го оставяме да се охлади. В чиния за сервиране слагаме охладения блат и го закопчаваме с тортен ринг. Намазваме го тънко с черешов конфитюр.

Крем: Разтваряме желатина в 50 мл студена вода и го оставяме за 10 мин да набъбне. След това го загряваме на водна баня, като внимаваме водата да не заври.(за около 1 мин при непрекъснато бъркане докато се втечни) Смесваме киселото мляко, разбитата сметана и захарта и добавяме желатина. Рабъркваме внимателно с лъжица. Изсипваме готовия крем върху блата.

Срязваме черешите на две- махаме костилките и ги нареждаме върху крема. Слагаме тортата във фризер за около 2 часа. Изваждаме я и внимателно прокарваме нож от вътрешната страна на ринга. Откопчаваме я и пристъпваме към украса.

Украса: Маслото и шоколадът се разтопяват на водна баня и с помощта на лъжичка сипваме неравномерно върху тортата. Шприцоваме розички сметана и украсяваме с череши.


2 коментара:

Екатерина каза...

Я, какви черешки! Много вкусна торта, много сочна! Супер рецепта, браво! Поздрави и приятна вечер!

Kokona каза...

Мерси, мила :*