сряда, 10 октомври 2012 г.

Бананова торта


За един блат-(нужни са 3бр.)
1 яйце
1/2 ч.ч.брашно
1/2 ч.ч.захар
30 г.бананов крем на доктор Йоткер-суха смес
щипка сол
1к.л. бакпулвер
1 ч.л.ванилена захар
1 ч.л.ром,или няколко капки есенция ром
50 мл.прясно мляко
2 с.л.разтопен маргарин
2 ч.л.какао

Всички продукти се разбиват с миксер и блата се пече на около 180-200 градуса , към 10 мин. Изважда се и се оставя да се охладят.
Блатовете стават тънки.

Сироп:
100 г. захар
200 мл.вода
Захарта се карамелизира. Отстранява се от котлона и се налива водата внимателно. Връща се на котлона и се бърка докато карамелът се разтвори.

Крем:
1 шоколадово нишесте, или шоколадов крем
500 мл.прясно мляко
4 ч.л.желатин
1/2 ч.ч.захар
250 мл.студена вода



Желатинът се разтваря в 50 мл. студената вода и се оставя да набъбне.-около 15мин. Нишестето се разтваря в 200 мл.студена вода и се разбърква добре, да няма бучици.
Млякото се слага на котлона да заври заедно със захарта. След като заври се изсипва нишестето и се бърка около минута да се сгъсти. Сваля се от котлона и докато е още горещо се изсипва желатинът и се бърка , докато се разтвори.

Пълнеж:
4 банана
4 белтъка
50 г.захар

Белтъците се разбиват на сняг заедно със захарта. Бананите се нарязват по желание. Аз ги разрязах по дължина на две и после всяка половинка на три части; подредих ги плътно, за да може като се разреже тортата, да се види този ефект.

Украса:
500 мл.сладка сметана
жълта и синя готварска боя
2 фиксатора за сметана
2 пакетчета шоколадови пръчици



Слага се първият блат в сервизна чиния, закопчава се с ринга, сиропира се с 4-5 с.л. от горещия карамелен сироп. Изсипва се шоколадовия крем ,разпределя се добре и се слага отгоре вторият блат. Той също се сиропира с 4-5 с.л. от карамеления сироп. Нареждат се бананите плътно и върху тях се изсипва белтъчната смес. Тортичката се слага във фурната,само на грил, да се запекат белтъците до кафяво и се изважда. Слага се отгоре третият блат и също се сиропира с горещия карамелен сироп. Тортичката се слага във фризера за 1 час.
През това време сметаната се разделя на две равни части, във всяка част се слага желаният цвят боя и 1 фиксатор и се разбива с миксер до сгъстяване.
След като мине 1 час., тортичката се изважда, откопчава ринга и се украсява по желание.
След още 2 часа  в хладилника е готова за консумация.

Няма коментари: