вторник, 9 октомври 2012 г.

Еклерова торта с шоколадови пламъци

Тази торта бях приготвила преди години за рожден ден на приятелка.
Не се получи както желаех, казано честно, не беше сладка...
Липсваше и сладост. И все пак, тортата си е моя, да си я покажа, че на други места не си поплюват да я използват. :))))


Необходими продукти:
За еклеровото тесто: 250 мл вода, щипка сол, 60 г масло, 3 яйца, 1 ч.ч брашно- около 120-130 г. За целувченото тесто: 4 белтъка, щипка сол, 100 гр захар, 100 гр пудра захар, 1 с.л. пшенично нишесте. Крем - 200 мл течна сладкарска сметана за разбиване, 500 мл прясно мляко, 100 гр захар, 1 яйце, 1 желатин- 10 г, 2 с.л. пшенично нишесте, 1 пакетче ванилова захар, 100 г конфитюр от ягоди, пресни ягоди или плодове от компот, но най хубаво се получава с конфитюр. (Аз я приготвих с компот от ягоди и не се получи толкова сладка, колкото ми се искаше). За заливка на тортата: 100 гр тъмен шоколад, минимум с 40 % какао, 80 мл сладкарска течна сметана, 2 с.л. мед, 30 г масло. Украса: 50 г бял шоколад, 50 г тъмен шоколад, 50 г филирани бадеми, 2 опаковки пурички.







Начин на приготвяне:
Първо се приготвя целувченият блат. В абсолютно чист съд, без следи от мазнина се разбиват белтъците с щипка сол. Когато започнат да се образуват меки връхчета, се прибавя захарта на кристали. Разбиването продължава на висока скорост. Пудрата захар се пресява заедно с нишестето и се прибавя към белтъците. Всичко се разбърква внимателно и се шприцова във форма на плътна спирала (охлюв) върху хартия за печене. Блатът се пече 2-3 часа във фурна, загрята до 100°С, докато изсъхне добре.
За еклеровото тесто водата се слага да заври със солта и маслото. Щом заври, се изсипва наведнъж брашното и се бърка с дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените на съда (парено тесто). Оставя се да изстине леко. Яйцата се прибавят едно по едно, като се изчаква всяко да се поеме напълно от сместа преди прибавянето на следващото. Готовото тесто се оформя на 2 блата върху хартия за печене. Блатовете се пекат на 200°С около 10 мин., и още 10-20 мин. на 180°С, или докато придобият хубава кафеникава коричка. През това време фурната не се отваря. Готовите блатове се оставят да изстинат напълно.
Кремът се приготвя, като яйцето се разбърква с нишестето и се прави на рядка кашичка с малко от студеното мляко. Останалото мляко се слага да заври заедно със захарта. Щом заври, се прибавя яйчната смес и се разбърква, докато се сгъсти. Желатинът се слага да набъбне в 30 мл студена вода за 2-3 мин. Прибавя се към крема и се маха от огъня. Ароматизира се с ваниловата захар. Когато изстине, се разбива сметаната и се прибавя към яйчния крем.
Долната част на еклеровия блат се намазва с половината конфитюр , добавя се 1/2 от крема. Слага се целувченият блат, намазва се с конфитюр и се намазва с другата 1/2 от крема. Отгоре се слага втората половина от еклеровия блат. Тортата се залива с шоколадова глазура от 100 г тъмен шоколад, начупен на парченца в съд, с добавени 2 с.л. мед, 80 мл сметана и 30 г масло. и загрят на котлона до получаване на гладка заливка. Тортата се украсява, като се обикаля цялата с прави шоколадови пурички. Поръсва се с филирани бадеми и се украсява с шоколадови пламъци от бял и черен шоколад. Шоколадовите пламъци се приготвят като: разтопяваме бял шоколад и тъмен шоколад отделно. Върху хартия за печене изсипваме к.л. от белия шоколад и върху него к.л. от тъмния шоколад и с помощта на вилица издърпваме пламъците. Фигурките слагаме заедно с хартията за 15-20 мин в хладилник да се стегнат и украсяваме тортата с тях.

2 коментара:

Гуинет каза...

Изглежда сочна и неустоима. Обичам десерти с крем - прекрасен сладкиш! Поздрави!

Kokona каза...

Благодаря, Гуинет! :*