неделя, 9 декември 2012 г.

Дзукотто тирамису

  • 150 милилитър еспресо
  • 100 милилитър вино Санто
  • 1 пакет бишкоти
  • 50 грам бадеми
  • 50 грам лешници
  • 150 грам натурален шоколад
  • 25 грам захаросани череши
  • 600 милилитър сметана
  • 4 супена лъжица пудра захар
  • какао 




1. Запечете лешниците и бадемите във фурната.
2. Постелете прозрачно фолио по цялата купа, която ще използвате за дзукотото.
3. Смесете виното и кафето. Топете за кратко бишкотите в тях и ги редете по дъното и стените на купата.
4. Нарежете ядките и черешите, настържете шоколад и ги добавете в купа при сметаната. Разбъркайте и разделете сместа на две.
5. Изсипете върху бишкотите бялата смес и я разстелете по стените. Към останалата смес добавете разтопен шоколад и разбъркайте. Изсипете кафявата смес по средата на бялата. Покрийте с бишкоти. Оставете тирамисуто в хладилник за два часа.
6. След изваждане обърнете тирамисуто върху плосък поднос. Поръсете с какао. 

Източник: 24kitchen

Направих две такива за рождения си ден, като в едното замених половината сметана с маскарпоне, черешите с ягоди, ликьор кафе. Много, много вкусен десерт и в двата варианта се получи.




2 коментара:

Еoc каза...

Много красив и ефектен сладкиш! Поздравления!
Всичко най-хубаво пожелавам за рождения ти ден! :)

Мъх каза...

Другият път и за моя рожден ден да направиш една такава- с маскарпоне и ягоди , моя;) Поне надявам се знаеш кога ми е рождения ден;))Чудна е!!!