вторник, 2 април 2013 г.

Торта с фондан


Заглавието на публикацията е меко казано странно, но... реших да опиша тортата така, защото за мен това е първият ми успешен опит за домашен фондан. :)

Опитвала съм се да направя няколко пъти фондан по една и съща рецепта и досега не успях да направя такъв, който да може да се разточва без да се къса и да мога да оформям изобщо някаква фигурка. :)

Реално, има и недостатъци това, което до момента съм сътворила, но за мен е направо постижение. По-нататък ще експериментирам.

Фонданът е един и същ, който се опитвам да направя от години. По рецепта на Дими: http://dimitranas.blogspot.com/2009/03/sweet-sprig-cake-step-by-step.html


Публикацията ми ще е по-скоро с благодарности към хората, които ми помогнаха със съветите си за направата на тази торта ( а те не са никак малко). Изключително съм изненадана от това, че поставяйки въпроса си за домашен фондан в кулинарна група, откликнаха толкова много момичета със съветите си, които страшно много ми помогнаха.

Много ви благодаря:
Снежана Драгомирова
Пепа Стоева
Йорданка Добрева
Антоанета Генова
Мария Суванджиева
Ваклина Алексиева
Атанаска Тодорова
Траяна

Дано не пропускам някой. Много, много ми помогнахте със съветите си и насоките. :)

От голяма помощ ми беше Ивейн, с двете публикации за направа на фондан и покритие на торта. Рецептата за фондан е същата, просто с обясненията и съветите на момичетата във фейсбук и обясненията на Ивейн се справих много лесно.
За нещото наречено фондан
Втора част

Голямо значение, за да се получи добре фонданът има пудрата захар. Една от най-фино смлените марки пудра захар е тази на Оберон. В нашия край май по-рядко се среща. Това поне установих след прочетени публикации, че се среща в Т маркет и HIT. При нас няма такива вериги. Друга марка фино смляна пудра захар е на фирма Илчовски. Имат склад-магазин във Варна. Доколкото разбрах се продава в големи разфасовки 5 кг - за цена 12 лв.
В случая ползвах пудра захар Биосет. Не намерих никакви други марки освен Биосет и Крина ( която е едро смляна).  Няколко пъти съм правила с нея и фонданът се пресича. Този път взех по-голяма разфасовка Биосет от 500 г и беше фино смляна. След пресяване на захарта, не остана нищо в ситото. Момичетата препоръчаха също и пудра захар Захира.

За измазване на тортата, преди покритието с фондан, ползвах крема на Ивейн. Много сполучлив, малко по-лек от крема с пудра захар и масло и ми допадна на вкус.

Тортата беше за рожден ден на най-добрата ми приятелка.
Като визия бях си харесала много отдавна една торта на Бети : Вкусно с Бети
Постарах се, долу-горе се получи.



Миналата година бях приготвила за рожденичката "Среднощно вдъхновение" на Ирина Купенска: Среднощно вдъхновение
Тортата много се хареса. Тази година заложих на същата рецепта, като пропуснах еклерите и лешниковите платки. Направих млечния крем, ягодовия мус, ганаш крема и блатовете.
Получи се изключително вкусна торта.
Ирина, с благодарности и към теб! Рецептите ти винаги са изкушение за мен: много вкусни, сполучливи и точни.
Имам още едни макарони по твоя рецепта за показване ;)

И така, както казах, публикацията е по-скоро за да изкажа благодарности, а не за рецепта.
Има линкове и към съдържанието на тортата, и към фондана, и към идеята за украса.

Тортата се хареса повече в изцяло бял цвят, но... реших да оцветя розата, за да не изглежда като сватбена торта. И все пак, пак се оприличи на такава. Хаха
Но, както казах - много вкусна!





Снимката на разрез ми предостави моята приятелка, понеже отидохме на рожден ден без фотоапарат. Забравихме го.





18 коментара:

Мира каза...

Тортата е чудесна,поздравления!
Все още не съм пробвала да направя торта с фондан.Справила си се прекрасно,а за вкусът въобще нямам съмнения!
Поздрави и хубав следобед!

Екатерина каза...

Леле, колко перфектно покритие с фондан!!! Аз така и не успях да се справя при моите опити. Явно това не ми специалността:), но тази торта, така декорирана е много изящна и красива! Заслужени комплименти!

traiana каза...

Тората и тук да кажа е жестока! Въобще не знае,,ч е с теб си пиша във ФБ:)

Mарияна каза...

Тортата е много красива и вкусна! Още не съм се пробвала с домашен фондан, благодаря за споделения опит!
Поздрави!

pep-4o каза...

Еее пак да кажа, че е страхотна!
Браво!
И розата е чудесна!
Аз като Катето ще си наблягам на манджите и няма да се тормозя с торти.

Еoc каза...

Много красиво! Страхотен първи опит!

Milena Poptoleva каза...

Много нежна торта!Поздравления,Коконче!Личи си,че е вложена много любов!

Габи каза...

Първият път, в който отворих публикацията само се радвах на тортата и тъкмо щях да кажа, че много хубав фондан си ползвала - бял и добре покриващ и щях да питам за марката и ти ме изненада :) Поздравления! справила си се перфектно с домашния фондан! Аз имам два опита и накрая се отказах, защото не можах да намеря хубава пудра захар. Хубава вечер!

Живка каза...

И аз да те похваля-браво!Справила си се перфектно-много е красива тортата!
Поздрави!

nas каза...

Няма защо да ми благодариш, аз особенно не ти помогнах много.
Повече от чудесна се е получила тортата, следващия път като реша да се пробвам и аз и ти ще помагаш ;)

Роси каза...

Даре,верно с бялата роза е повече сватбена тортата,а с цветната както вече казах-момински закачлива и особено с тези къдрички!Забравила съм я тази торта на Бети,и при двете е фантастична като идея и изпълнение!
Щом това ти е първи опит представям си следващите и ги очаквам!
Хубава сряда!

Ивейн каза...

Наистина, резултатът въобще не подзказва за първи успешен опит. Напровтив, тортата като визия говори за човек, бил и пребил в тази сфера. Радвам се да чуя, че съм била полезна с двете публикации за фондана. Видът много ми харесва, обичам този стил, и аз се движа около него :) Така че, разбирам те напълно! Пожелавам ти още много успехи в работата с фондан, щом имаш желание - ще има и резултати. А ако мога с още нещо да помагам - просто свиркай :)Колкото до домашния фондан - при мен той в момента е в своя ренесанс, преоткрих го и си го ползвам с удоволствие :)

Bety каза...

Дари, чудесна торта си направила!Браво за ентусиазма да направиш домашен фондан! Изглежда много гладък, и толкова постъпкови снимки си направила!
Радвам се, че съм те вдъхновила! А розата ти е чудесна!
Много красива, стилна торта!
Поздравления!

di_ani каза...

Прекрасна е, Дари
много елегантна, нежна и с чудесно изпълнение!
Поздравления,
хубав и усмихнат ден, Диана

Kokona каза...

Много, много ви благодаря за милите думи, момичета!
Радвам се, че тортата ви хареса.
Постарах се много.

Ивейн, имам един въпрос, но ще го задам в твоя блог.

Благодаря ви още веднъж! :)

ellyganova каза...

Поздравления, че си се справила с домашния фондан, Дарка!
Аз имам няколко успешни опити и доста неуспешни и в крайна сметка се отказах и вече си купувам готов.

Unknown каза...

Не мога да намеря рецептата за тази торта, може ли да я споделите :)

Kokona каза...

Здравей,
Тортата е тази: http://sunshineskitchen.com/midnight-inspiration/
Копирай линка и го сложи в браузъра. В публикацията с торта фондан има и директен линк - Среднощно вдъхновение и като кликнеш на него ще те прати в рецептата.
Пропуснах еклерите и лешниковите платки. Направих млечния крем, ягодовия мус, ганаш крема и блатовете. А отгоре е украсена с фондан.