четвъртък, 11 април 2013 г.

Целувки - втори вариант




Доколкото разбрах, рецептата е на Йоли

Видях целувките във фейсбук в кулинарна група, публикувани от Антоанета и Диана Гошева.
Реших да направя една доза. Много ми харесаха.




Спазих предписанията на Диана:

3 белтъка (яйцата ми бяха студени)
210 г кристална захар
Добавих 1 ванилия на прах

Разбих белтъците с ванилията до побеляване ( купата, в която ще разбивате, трябва да е идеално суха, също и бъркалките на миксера).
Добавях захарта на порции, докато се получи твърда маса и обръщайки купата сместа не помръдваше.
В тави покрити с хартия за печене шприцовах целувчената смес. Може да направите розички, или продълговати форми (въпрос на вкус). Оставете малко разстояние между целувките.





Целувките суших 1 час и 30 мин на 80 градуса на най-долна скара.
Извадих, оставих да се охладят и отлепих от хартията.

Целувките слепих с разтопен шоколад в сладкарска сметана.
100 - 150  мл сметана и 100 г шоколад са предостатъчни.
Сметаната се загрява и отстранява от котлона. Шоколадът се начупва в нея, разбърква се добре с лъжица, за да се получи гладка смес. Оставя се да се охлади и с нея се слепват целувките.

Ами, това е!


2 коментара:

Екатерина каза...

О, за пръв път като че ли ги срещам! С това шоколадово вълшебство, как са се гушнали само! Много красиви, оригинални и вкусни! Поздрави с пожелания за чуден уйкенд!

Живка каза...

Много ми харесват тези целувки-прекрасни са!