четвъртък, 25 април 2013 г.

Козунак с кисело мляко ( с тесто от хлебопекарната) и пълнеж от два вида шоколад





Видях преди време при Еликсир няколко козунака, в чиято плънка имаше вместо прясно мляко - кисело мляко. Досега винаги съм правила козунаците със стандартно тесто - прясно мляко, захар, яйца, мазнина, брашно, мая и есенции, този път реших да опитам да заместя прясното мляко - в случая с кисело мляко 4,5% На Баба.

При Еликсир ще намерите най-различни пухкави, красиви, а несъмнено и вкусни козунаци - с прясно мляко, с кисело мляко, с плодовo мляко, със сметана и т.н. Тя е царицата на козунаците в блог пространството, а и не само тук. :)

Еликсир - Козунак с кисело мляко и какаова плънка
Еликсир - козунак с кисело мляко, с плънка от вишнево сладко,ядки и сушени плодове
Еликсир - козунак с плодово кисело мляко
Еликсир - козунак със заквасена сметана
... и т.н.

Козунаците, които приготвих станаха много пухкави, въздушни, много ароматни и вкусни.
Макар и тестото да е месено в хлебопекарна, отнема много време да се приготвят, но пък пекарната е отличен помощник в месенето и втасването, та не ви се налага да месите дълго време, да затопляте помещението, в което месите, да втасва навън часове, да цапате плотове, съдове и т.н. - с няколко думи, пекарната меси и тестото втасва в нея, а вие си пиете кафето и се ровите в интернет, четете книга или имате време да свършите много други неща, които иначе би ви било невъзможно.
Приключвам с рекламата на хлебопекарната и пристъпвам към рецептата.




За два козунака са ви нужни:

2 яйца ( М размер)
200 г кисело мляко На Баба 4,5 %
200 г захар
50 г масло
4 прахчета ванилия
кората на 1 лимон

30 г жива мая
50 мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 с.л. с връх брашно

550 г брашно ( + - 50 г)
1 к.л. сол
50 мл олио

За пълнеж  140 г шоколад ( ползвах 70 г тъмен шоколад с 50 % какао и 70 г трюфел шоколад)

За намазване на козунаците:
1 белтък ( може и 1 жълтък)
захар за поръсване - на вкус

 Хубаво е мазнината да е два вида - примерно 50 мл олио и 50 г масло, или 50 мл олио и 50 г мас, или да съчетаете и трите. В случая имах само олио и ползвах само олио за тази рецепта. Все пак и млякото е с висок процент масленост.

Яйцата, захарта, киселото мляко, разтопеното масло ( или в случая олиото), ванилията и настърганата кора на лимона се смесват в купа и се разбиват с телена бъркалка.

Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко с добавени 1 с.л. захар и 1 с.л. с връх брашно. Сместа се прави на кашичка ( работя с пръсти, не разбърквам с лъжица, още повече метална) и се оставя да втаса и да удвои обема си.
След като наскоро имах провал с уж хубава мая, реших да се презастраховам и да активирам този път маята.

В контейнера на хлебопекарната добавяме яйчената смес. Изсипваме и втасалата мая. Добавяме брашното и най-отгоре солта. Може да си отделите малка част от брашното, която после да добавите на порции. Аз добавих 500 г брашно, а останалите 50 г добавих после, след като се оформи топката тесто и показа, че има нужда от още брашно.

Моята хлебопекарна е Мулинекс с 1 бъркалка. Програмата "Тесто" е с продължителност 1 час и 30 мин, като първите 20 мин хлебопекарната меси, а през останалото време, тестото втасва и има един или два много кратки цикъла на разбъркване на тестото, които са общо 4-5 разбърквания на цикъл.

Включваме хлебопекарната на програма тесто. Наблюдаваме цикъла на месене. При нужда добавяме още 50 г брашно. Тестото трябва да е меко на пипане, незалепващо по пръстите,  в никакъв случай твърдо ( за сравнение, като меката част на ухото). :) След като се оформи хубава топка тесто, започваме да добавяме лъжица по лъжица останалата мазнина ( олио). Добавяме лъжица олио, оставяме тестото да поеме добре мазнината, добавяме втора лъжица и така,  докато свърши мазнината.
След като минат 20-те минути месене, спираме програмата на хлебопекарната и включваме отново същата програма - 1 час и 30 мин и оставяме цялата програма, докато приключи.
Тестото се меси общо 40 мин и втасва 1 час и 10 мин в хлебопекарната.




Включваме фурната да загрява на 50 градуса.
Изваждаме тестото от хлебопекарната върху намаслен с мазнина плот. Не го премесваме отново, а само го разделяме на две части. Всяка част разделяме на 3 и оформяме на правоъгълник, като раздърпваме тестото с намаслени ръце. Не разточваме!
Във всеки правоъгълник добавяме парченца начупен шоколад ( аз го накълцвам с нож), навиваме и усукваме на фитил.
Три по три сплитаме фитилите на плитка и подреждаме в правоъгълни тавички 7-10 см високи с дължина около 30 см. покрити с хартия за печене.
Може да разделите тестото на повече части и да оформите 4 малки козуначета в по-малки тавички, или да направите кифлички. Въпрос на предпочитания.






Ето едно интересно предложение за сплитане на козунак с два фитила:
Сплитане на козунак с 2 фитила
И още едно интересно предложение:
Различни плетки

Козунаците слагаме във фурната и я изключваме. Оставяме за кратко отворена ( 5 мин. за да не е много гореща), затваряме я и ги оставяме да втасват на топло около 30-45 мин, или иначе казано, докато удвоят обема си.
Когато са готови, намазваме с леко разбит белтък ( разбивам го съвсем леко с вилица), поръсваме с кристална захар и печем на 160-170 градуса ( долен и горен реотан) около 45-50 мин., едно ниво над долния реотан. По съвети на момичета с фурни с вентилатор, повечето пекат само на долен реотан и включен вентилатор и козунаците им се изпичат идеално без да потъмняват.
В случая аз пека в малка фурна, на най-долно ниво, без вентилатор и когато видя, че козунакът е добил желаната коричка, покривам с лист алуминиево фолио, за да не изгори.
Наблюдавам процеса и като минат 40 мин проверявам с клечка забодена странично дали е изпечен козунакът.
Готовите козунаци изваждам, оставям  за 5 мин в тавичките, след това заедно с хартията премествам върху решетка и оставям напълно да се охладят.
Съхранявам завити в свежо алуминиево фолио.
От прочетеното във форум бгмама, от потребители разбрах, че козунаците след като се охладят може да се замразят в камерата. Един ден преди консумация се изваждат и оставят да се отпуснат една нощ на стайна температура. Козунаците оставали пухкави, както в деня на печене.

Ами, това е! Надявам се, ако някой опита рецептата да сподели резултата тук. :)
Ето едно кратко клипче ( малко набързо заснето) как изглежда изпеченият козунак.
Пухкав козунак

12 коментара:

Dani Keranova каза...

Христос Воскресе!Вчера направих два козунака по рецептата ти, станаха невероятни! Преди това съм имала само един опит, но с прясно мляко. Определено има огромна разлика във вкуса. В тази рецепта просто няма слабо място. Всичко ми вървеше по план, а резултатът оправда часовете труд. Мога да кажа, че съм много капризна, но останах страшно доволна. Получиха се много сладки и ароматни пухкави козунаци с конци. Горещо препоръчвам тази рецепта на всички. Голямо благодаря за труда!

Kokona каза...

Воистина Воскресе!
Здраве, щастие и много хубави моменти в живота ви пожелавам! :)

Много се радвам на добрите отзиви за козунака:) Постарах се да измеря всичко точно и се радвам, че успехът с козунаците не е бил само при мен :)

И да споделя и тук, че в другата публикация, където съм пуснала козунак с маскарпоне и шоколад - за мен има страхотен вкус. Не очаквах, просто импровизирах и се получи страхотно съчетание.
Маскарпонето е само 50 г. но е напълно достатъчно и се усеща.
Не трябва да е в повече.
Идеално се получи съчетанието с шоколад и сирене. :)
Ако решите опитайте и него някой ден. :)

Dani каза...

Даре, аз замразявам и питки хля, и солени и сладки кифли.
После размразявам в микровълнова, или на стайна температура!
Днес правих тази рецепта на Роси, но ми дойде малко мазнината.
Аз не мога да пусна втори път машината си, за да меся по-продължително, не се получава :(

Kokona каза...

Дани, писала си, че си правила по рецепта на Роси, или тази, която аз съм публикувала? Аз съм променила някои съставки и количества на продукти, но си спазих слагане на продуктите в хлебопекарната и добавяне на брашно и мазнина.
Съжалявам, че не се е получил. Нямам предположения защо.
100 г мазнина е на 550 г брашно.
Хлебопекарната може и да не се пусне втори път. Тестото при мен е оформено още първите 20 мин. Пускам я още веднъж, за да се премеси хубаво и хубаво да се споят съставките. :)
Много бързо и лесно се получава и тестото е меко и лесно за работа и оформяне.

Анонимен каза...

Пробвах го по Великден и стана мн. Вкусен.благодаря Дари за рецептата.
Фифи;-)

Анонимен каза...

Резултата е страхотен.Правя го вече няколко пъти и освен че няма провал обирам всички овации.Благодаря много за рецептата.

Kokona каза...

И аз благодаря! Радвам се, че ви харесва :)

Анонимен каза...

При мен нищо не стана. Всичко спазих,но резултата е незадоволителен.Нито на вид заприлича на козунак нито на вкус.Не бих повторила.

Kokona каза...

Анонимен, съжалявам че при вас не се е получил козунакът.

Анонимен каза...

Страхотен ми става винаги. Много сполучлива рецепта.Благодаря от сърце

Unknown каза...

Анонимен, има бутон start/stop. Когато трябва да повториш програмата, задържаш на този бутон и машината изключва, след което отново набираш необходимата ти програма

Unknown каза...

Извинете, грешка! Коминтарът ми се отнася за Dani, която ни е могла да се справи с хлибопекарната си