събота, 27 април 2013 г.

Домашен ягодов сладолед


200 грама ягоди, по възможност – по-дребни
150 милилитра прясно мляко, най-добре пълномаслено
100 милилитра течна сметана (около 50% масленост)
3 жълтъка
85 грама захар, може и кафява
сърцевината на два лайма


Като начало, поставете подходяща кутия за съхранение (пластмасова, керамична или метална) във фризера.
Изсипете половината ягоди в подходяща купа или блендер и ги смачкайте равномерно. Добавете 10 грама от захарта (около 1 равна чаена лъжичка), разбъркайте до пълното ѝ абсорбиране и оставете настрани.

В друг съд разбийте жълтъците с остатъка от захарта до пълното ѝ разтваряне и получаването на кремообразна смес.
В същото време, изсипете млякото и сметаната в тенджерка и загрейте леко на котлона. Дръпнете, добавете жълтъците и разбъркайте с дървена лъжица. Върнете обратно на слаб огън и продължете да бъркате, докато сместа леко се сгъсти.
Махнете от котлона и добавете ягодовото пюре, настърганата месеста част на лаймовете и остатъка от ягодите.
Извадете кутията от фризера и я напълнете 3/4 от нея с получената смес. Ако остане, разпределете в друг съд. Оставете леко да изстине в хладилника, а след това прехвърлете във фризера, без да покривате съдовете.

След 30 минути извадете, разбъркайте добре и върнете обратно.
След още 30 минути направете същото и повторете, докато сместа не е напълно замръзнала.
Можете да съхранявате сладоледа няколко седмици във фризера. Извадете около 20 минути преди консумация, за да се отпусне леко, и след това сервирайте.

Източник: Тук
 

Няма коментари: