четвъртък, 25 април 2013 г.

Дроб сарма



На великденските празници, задължително приготвяме дроб сарма. Ето и рецептата, по която се научих да я правя от свекърва ми.
1 – 1,200 кг агнешки дреболии
2 ч.ч. ориз
1 връзка лук ( по желание чесън)
олио - 100 мл
сол
черен пипер
джоджен (по възможност пресен)

За поливка:
3 яйца
1 с.л. брашно
400 г кисело мляко


Дреболиите се изкисват във вода с 2 с.л. оцет и 1 с.л. сол. Изплакват се добре, сваряват се и се нарязват на ситно. Бульонът се прецежда и се запазва. Запържваме лука в 100 мл, олио, добавяме ориза, запържваме за 2 мин. и добавяме агнешките дреболии. Подправяме със ситно нарязан джоджен (или сух), черен пипер и сол на вкус. Изсипваме сместа в голяма тава, добавяме 5-6 ч.ч. от бульона и печем в загрята фурна до готовност на ориза. За поливката- разбиваме яйцата с киселото мляко и брашното, заливаме дроб сармата и запичаме за 10-15 мин.


3 коментара:

Мъх каза...

Коконче, тя дроб-сармата си е традиция за Великден и аз с голямо удоволствие я хапвам. Изглежда точно както си представям хубавата дрбо-сарма

Екатерина каза...

Обичам дроб-сарма, а твоята е много вкусна! Много красива трапеза! Поздрави!

Живка каза...

Замириса ми на дроб сърма-не е истински Великден без нея....