понеделник, 6 май 2013 г.

Торта " Балерина "


Христос Воскресе, приятели!
Мир, здраве и щастие за всички вас и вашите близки!
Бъдете щастливи!

Празниците изкарахме страхотно. :)
Този път няма да слагам всичко в една публикация, а ще се постарая да отделя рецептите, макар и да се забавя във времето на публикуване, но така са по-лесни за откриване с търсачката не само за посетителите на блога, но и за мен. :)

Започвам следпразнично с тортата за рождения ден на баща ми.
Тортата стана като една балеринка - нетипична украса за торта за рожден ден на мъж, но... спонтанно се получи украсата, а и татко оценява красивото и не е от мъжете, които бiха казали - това е дамска торта/ не е подходящa за мъж. :)))
Балерина... така ще кръстя тортата. Прилича ми на туту, на пачка за балет, затова ще я кръстя така... Балерина. :)))


Рецептата:

За блатовете ( от тази смес правя 4 блата в тавичка с диаметър 26 см)
Блатовете са по рецепта на Ирина Купенска тук: http://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/

180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Сместа се разделя по равно в 4 купички за 4 блата.
Покриват се с хартия за печене тавички с диаметър 26 см, намасляват се с олио и се изпичат 4 блата - всеки блат се пече на 180 градуса около 10-12 мин. Проверяват се с клечка забодена в средата на блата дали са готови. Трябва да излезе суха.
Блатовете се охлаждат върху решетка заедно с хартията и след като изстинат се отлепва внимателно. ( Много са крехки и чупливи. Добре е непосредствено преди сглобяване, един по един да се отлепват от хартията при сглобяване на тортата.


Крем 1:
200 мл неподсладена сладкарска сметана ( 30% масленост)
200 г маскарпоне
70 г пудра захар

Сметаната се разбива с пудрата захар до хомогенна смес. Добавя се маскарпонето, разбива се за кратко.

Крем 2:
500 г ягоди
150 г захар
1 желатин на д-р Йоткер
60 мл вода

Ягодите се пасират със захарта.
Желатинът се разтваря във водата, оставя се да набъбне и се разтопява на водна баня за минута/две, докато се втечни. Не трябва да завира водата.
Разтопеният желатин се добавя при ягодите, разбърква се добре и сместа се оставя да стегне леко в хладилник.

Крем 3:
200 мл неподсладена сладкарска сметана ( 30% масленост)
200 г тъмен горчив шоколад

Сметаната се кипва в съд на котлона. Отстранява се и се добавя начупения шоколад. Разбърква се с лъжица до получаване на еднородна смес. Оставя се леко да се охлади, като от време на време се разбърква сместа.

За измазване на тортата ( швейцарски маслен крем по рецепта на Ивейн тук:  http://ivaneivane.blogspot.com/2012/05/blog-post.html
2 белтъка
100 г кристална захар
160 г масло ( 82% масленост)
2 белтъка се разбиват на сняг със 100 г. захар на водна баня. Отнемат се от банята и се прибавя 160 г. меко масло. Разбива се още малко докато се съставките се усвоят добре и се оставя за половин час да стегне леко.

Фонадан за покритие и украса на тортата ( Трябва да се направи 1 ден по-рано. Да се съхранява плътно завит в свежо фолио и в кутия с плътно затварящ се капак на стайна температура):
Част 1
Част 2

Сглобяване на тортата.
За сглобяване на тортата ще ви е нужен тортен ринг ( най-добре с регулиращи се стени)
В сервизна чиния се слага първия блат. Закопчава се с ринга. Леко се навлажнява блата с помощта на силиконова четка, като се потапя в студено кафе и се навлажняват блатовете.
Добавя се белият крем и се изравнява добре.
Върху него се слага следващия блат. Навлажнява се с кафе и върху него се изсипва ягодовата смес и се изравнява.
Слага се третия блат. Навлажнява се с кафе и върху него се изсипва шоколадовия крем и се изравнява.
Слага се и последния блат без да навлажнява с кафе. Покрива се с лист прозрачно фолио тортата и се оставя една нощ в хладилника да стегне.

На следващия ден се откопчава тортата от ринга, като внимателно се минава с нож от вътрешната страна на ринга, за да се отлепи тортата.
Измазва се с масления крем. Оставя се за час в хладилника, за да се стегне.
Покрива се с фондан и се украсява.



2 коментара:

Candy каза...

Честит Великден! Тортата е прелестна! Наистина прилича на балеринка, много нежни цветове. Честит празник на татко ти - да е жив и здрав! Поздрави!

pep-4o каза...

Ама наистина на балеринка прилича така :)
Воистина воскресе, Даре!