вторник, 11 юни 2013 г.

Шоколадов сладкиш с кайсиево сладко


Продукти:
* 2 яйца
* 125 г масло
* 180 г захар
* 300 г брашно
* 1 бакпулвер на  Dr. Oetker
* 1 пакетче ванилена захар на Dr. Oetker
* 3 с.л. какао на Dr. Oetker
* 200 мл вода
* 100 г смлени орехови ядки
* 1 бурканче сладко от кайсии (моето е домашно и е първото приготвено с Гелфикса на  Dr. Oetker

За заливка на сладкиша:
* 200 г тъмен шоколад ( ползвах с 74% какао)
* 80 мл прясно мляко


Приготвяне:
* Яйцата се разбиват с размекнатото масло, захарта и пакетчето ванилена захар.
* На малки порции се добавя водата, а след това какаото и пресятото с бакпулвера брашно.
* Накрая добавяме 50 г смлени орехови ядки и разбъркваме добре.
* Покриваме с хартия за печене тавичка с диаметър 26 см и я намасляваме. Изсипваме сместа и я печем на 180 градуса около 30 мин.
* Изваждаме сладкиша и го оставяме да се охлади. Внимателно с нож разрязваме блата на две.
* В сервизна чиния поставяме долния блат, намазваме го с кайсиевото сладко, което ако е много гъсто можем да затоплим на водна баня.
* Смесваме начупения шоколад с прясното мляко и го загряваме на котлона, като бъркаме непрекъснато , докато се получи гладка маса. Изсипваме половината от шоколадовата заливка върху блата със сладкото. Покриваме с втория блат и изсипваме останалата част от шоколадовата заливка.
* Поръсваме сладкиша с останалите смлени орехови ядки и оставяме да се охлади.


2 коментара:

Galya Davidova каза...

Здравейте, вече два пъти го правя този сладкиш, веднъж за при свекървата, втори път за добре дошло на детето ми. И двата пъти ми се получи супер. Благодаря за рецептата.

Kokona каза...

Радвам се, че ви харесва :) Любим ми е на мен и много лесен за направа :)