понеделник, 10 юни 2013 г.

Козуначени кифлички







5 яйца
1 кубче прясна мая 42 г
300 мл прясно мляко
1.ч.ч. захар
125 г. масло
1 кг. брашно

1 к.л. сол
2 ванилии
1 яйце за намазване на кифличките
50 г изкиснати стафиди във вода
 конфитюр или локум
 настъргана лимонова кора

Маята се разтваря в 150 мл прясно мляко. Добавя се 1 с.л. захар и 1 к.л. сол. Добавят се 2-3 с.л. брашно, разбърква се сместа и се оставя да втаса на топло. Брашното се пресява в тава, прави се кладенче по средата. Добавя се втасалата мая, разтопеното масло, но не горещо, яйцата, разбити със 100 г захар с миксер,  лимоновата кора и ванилиите, и останалото леко затоплено прясно мляко, в което е добавена останалата захар. Замесва се тесто и се меси около 10 мин. След това се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло около 1 час.
След като тестото е удвоило обема си се разделя на три топки. Всяка една се разточва на кръг. Разрязва се на парченца като торта. Във всяко едно триъгълниче се добавят изкиснати стафиди, леко оваляни в брашно, малко конфитюр или локум и се навиват от широката към тясната част, за да се получат кифлички.
Готовите кифлички се нареждат в намаслени тавички с мазнина или покрити с хартия за печене и пак се оставят да втасат на топло около 30 мин. Намазват се с разбито яйце, или само жълтък, или белтък и се поръсват с повечко захар.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса, около 20 мин., едновременно отгоре и отдолу. Проверяват се с клечка за готовност.

След като се извадят от фурната, не се покриват с кърпа, а се оставят да се охладят в тавата.





3 коментара:

Dani каза...

Даре, много са ти апетитни!
И тестото е богато на масло, което харесвам :)
Хубава седмица!

eli каза...

Изглеждат много вкусни кифличките ,но може ли да кажете колко прибл излизат като брой и дали е възможно дозата да е на половина?

Kokona каза...

Честно казано не помня колко бройки излизаха. Зависи големината, но мисля около 15-16 броя.
Да, може наполовина да се намали дозата.
Също препоръчвам и тези кифлички. По-лесно се правят, а не отстъпват по вкус на козуначените :)
http://vkusenden.blogspot.bg/2014/05/blog-post.html