четвъртък, 13 юни 2013 г.

Спагети със смляно месо и домашен кетчуп


Продукти:
За 4 порции

* 500 г смляно свинско месо (или 60 % свинско месо, 40 % телешко месо)
* 400 г спагети
* 200 г заквасена сметана
* 300 г домашен кетчуп
* сол
* бял смлян пипер
* босилек
* 100 мл зехтин

* 200 г кашкавал за поръсване (обичаме с повече кашкавал)


Приготвяне:
* Спагетите се сваряват по описание на опаковката в леко подсолена вода. Отцеждат се в гевгир и се измиват под течаща студена вода. Оставят се да се отцедят.
* Смляното месо се запържва в зехтина до готовност, като се разбърква непрекъснато. Добавя се кетчупът, сметаната, разбърква се и се подправя на вкус със сол, бял смлян пипер и босилек.
* В средата на сервизна чиния се поставят спагети, прави се кладенче, настъргва се кашкавал и се добавя от сместа.
* Преди сервиране се затоплят за 2 мин в микровълнова фурна.

А ето и рецептата за домашен кетчуп:
В големи количества е, но при желание може да се намалят по равно и да се направи в малки количества.

Продукти:
* 1 ч.ч вода
* 5 кг домати ( обелени)
* 8 броя средно големи глави лук
* 300 г ябълки (нарязани на филийки с кората)
* 4 броя червени капии
* 2 броя люти чушки
* 200 мл ябълков оцет
* 1 с.л. червен пипер
* 4 зърна карамфил
* 250 г захар
* 3 с.л. сол + 1/2 ч.л. канела
* целина и магданоз по желание


Приготвяне:
Продуктите се нарязват, смесват се в тенджера с подправките, оцета и водата, и сместа се вари до желаната гъстота (не много гъсто). Сместа се пасира, пълни се в бутилки, затваря се с капачки и се заваряват 10 мин.


Няма коментари: