вторник, 12 ноември 2013 г.

Шоколадова торта със сметанови и шоколадови рози




Втората торта за рождения ми ден, който беше на 31-ви октомври е същата като тази, с която гостувах на Пепи в Храна за мой'те канибали
Разликата е само в наличието на още един блат, още един пласт ганаш крем и различно оцветени сметанови рози.
Разрез не снимах на тази торта.
Ето и рецептата :)

Блат: 

* 240 г брашно 
* 200 г захар 
* 170 г кафява захар 
* 80 г натурално какао Dr. Oetker
* щипка сол
* 2 ч.л сода бикарбонат
* 1 бакпулвер на
Dr. Oetker
* щипка сол 
* 3 яйца, стайна температура 
* 200 мл гъст айран 
* 100 мл олио 
* 200 мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180-200 градуса.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулверът и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Сместа се разделя в четири купички по равно и се изпичат 4 блата. 
Формата за печене е с диаметър 26 см. Покрива се с хартия за печене и хартията се намаслява с олио. Изсипва се сместа за блата, изравнява се и се пече на 180-200 градуса около 15 мин за всеки блат.
Блатовете се изваждат от формата с хартията и се охлаждат върху решетка. 

Източник




Шоколадов ганаш с малини:
* 100 г шоколад Милка с малини
* 100 г тъмен шоколад с малини с 64% какао
* 200 мл сладка сметана за разбиване

Сметаната се кипва в съд на котлона, отстранява се от огъня, добавя се начупения шоколад и се разбърква с лъжица до получаване на еднородна смес. Оставя се да се охлади на стайна температура за 1 час. Ако сместа е все още течна се слага в хладилник да се стегне. Трябва да се получи с гъстота на течен шоколад и лесно да се нанася върху блата.

Сметанов крем:
150 мл сладка сметана за разбиване
150 г заквасена сметана
50 г пудра захар
2 ванилии на прах

Заквасената сметана се смесва с пудрата захар и ванилията и се разбърква с лъжица. 
Сладката сметана се разбива с миксер. Добавя се кремът от заквасената сметана и се разбърква с лъжица ( не с миксер)


Втори ганаш крем и за измазване на тортата:
* 400 г тъмен шоколад с 40% какао
* 500 мл сладка сметана за разбиване

Сметаната се кипва в съд на котлона, отстранява се от огъня и към нея се добавя начупения шоколад. Разбърква се до получаване на еднородна смес и се оставя да се охлади на стайна температура, докато се стегне с гъстота на течен шоколад и може лесно да се намаже върху тортата без да се разтича.

За украса: 

* 300 мл сладка сметана за разбиване
* 100 г тъмен шоколад с 40% какао
* Течна синя и зелена сладкарска боя
* Захарни перли за украса

 
100 мл от сметаната се кипва в съд на котлона, отстранява се от огъня и се добавя начупен шоколад. Разбърква се до получаване на еднородна смес. Оставя се да се охлади на стайна температура, а след това в хладилник. След като е охладена се разбива с миксер.
Останалата сметана се разбива с миксер, разделя се на две части, в едната се добавя течна синя боя и се разбива за кратко с миксера, а в другата се добавя течна зелена боя и се разбива с миксер. /зелената боя при мен не се различава и е доста блед цвят/





Сглобяване на тортата:
В сервизна чиния се поставя първият блат като се захлупва с хартията нагоре. Отлепва се внимателно хартията за печене. 
Намазва се с шоколадовия ганаш с малини и се изравнява добре.
Отгоре се поставя вторият блат и внимателно се отлепва хартията.
Върху него се намазва сметановия крем и се изравнява добре.
Поставя се третият блат. Отлепва се внимателно хартията и блатът се намазва с половината от шоколадовия ганаш крем.

Поставя се четвъртият блат и внимателно се отлепва хартията.
Тортата се измазва с останалия шоколадов ганаш крем и се изравнява.
Отгоре се украсява с шприцовани сметанови и шоколадови рози, и захарни перли.
Тортата се охлажда една нощ преди сервиране.


  
Забележка: Не е нужен ринг за стягане на тортата при сглобяване. Хартията за печене на блатовете е хубаво да е добре намаслена с олио и по съвет на Ирина може да се поръси върху мазнината с какао. Блатовете са много крехки и влажни и не е нужно да се сиропират. Тортата е достатъчно влажна и мека.



 

3 коментара:

Роси каза...

Даре,шоколадовите рози са толкова лъскави ,та чак ми идва да се пресегна с пръст и да си вкуся!Много ми допада така украсена тортата с три цвята и с различни по големина розички,красива е и безспорно грандиозна!Прегръдка!

Екатерина каза...

Прекрасна розова градина и то от шоколад! Комплименти за тази прелест, мила! Невероятна е! Поздрави!

Zornitsa Nikiforova каза...

Страхотна торта, с чудесна украса и прекрасни вкусове! Обичам малини и шоколад :)
Поздрави!