сряда, 20 ноември 2013 г.

Мусака по Неаполитански


Въпросната мусака приготвям повече от 15 години /  не я правя често, въпреки че е много вкусна/ , но никога не е стигала до снимка. :)
За първи път опитах тази мусака в едно заведение в Добрич, в което често ходех да обядвам.
Мусаката се сервираше в гювечета - ред картофено пюре, ред плънка с кайма, ред картофено пюре и заливка от яйца и мляко.
Не знам точно какви съставки са използвали за направата на мусаката, но аз ще ви предложа мой вариант за тази много вкусна мусака. :)


Продукти:
* 1,5 кг картофи
* 800 г свинско месо от бут или плешка
* 100 мл прясно мляко
* 60 г краве масло
* 1 морков
* 300 г обелени домати
* 1 глава кромид лук
* 2-3 скилидки чесън
* чубрица
* сол / на вкус /
* черен пипер / на вкус /
* 1 ч.л. червен пипер
* 100 мл олио или зехтин

За заливка на мусаката
* 5 яйца
* 500 г кисело мляко 3,6%
* 2 с.л. брашно
* 1 к.л. сода бикарбонат
* сол
* чубрица
* черен пипер

* олио за намазване на тавата
* 2 с.л. галета за поръсване на тавата
* тава 40х30 см



Начин на приготвяне:
* Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват до готовност. Отцежда се водата, като се оставя в тенджерката малко от водата, в която са врели / около 100 мл/.
* Добавя се маслото, прясното мляко, сол, черен пипер и чубрица на вкус и се пасират с преса до получаване на пухкаво пюре.

* Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават в сгорещеното олио. Добавя се свинското месо нарязано на много ситни късчета, запържва се за кратко. Добавят се доматите нарязани на ситно, добавят се подправките - сол, черен пипер и чубрица и сместа се задушава около 10 мин. / до готовност на месото/. Накрая се добавя червен пипер, разбърква се и сместа се отстранява от котлона.

За заливката: В купа се смесват яйцата, киселото мляко + содата, брашното, сол, черен пипер и чубрица на вкус. Сместа се разбърква добре.

* Тавата се намазва с олио и се поръсва с галета.
* Половината пюре се разстила на дъното на тавата и се изравнява.
* Отгоре се разпределя плънката с месото.
* Върху нея се разпределя останалото пюре и се изравнява.
* Добавя се заливката и мусаката се пече в загрята на 200 градуса фурна около 30 мин.
* Оставя се 20-30 мин да се охлади, за да може да се разпредели на порции, без да се разпадат парчетата.



8 коментара:

Candy каза...

Чудесна е, тази Неаполитанска красавица! Звучи страхотно, изглежда вкусно, остава само да я опитам:) Прегръдки, мила!

pep-4o каза...

чудесна изглежда, значи такава е.
Ще взема да разнообразя някоя седмица пратката към Сф.
Ако сложим кашкавал в заливката? :))

Kokona каза...

Благодаря ви :)
Каквото искаш слагай, Пепи :) Може и сметана, кашкавал, сирене...
само месото да е късове, че много вкусно става по този начин. Даже само със свинско ми е най-вкусно :)
Може да сложиш повече месо, но на мен в тези пропорции ми идва точно на вкус.
Обогатеното пюре с мляко, масло и подправки дава различен вкус на мусаката и определено си заслужава да се пробва. :)

Роси каза...

бря,в Неапол и мусака ли имат?:))
Само от нас ще да са го видяли,Даре,супер е ястието!Много апетитно,постъпково си го представила идеално!Прегръдка и нека ти е една положителна сряда!

Kokona каза...

Хаха, и аз се замислих над името, но я кръстих така, както си беше в заведението. :)
Може би е тяхна измислица,не знам :)
Реално по неаполитански все пасти и сосове съм срещала, но мусака - не.
Но по продукти си е напълно нашенска, Роси :)

Dani каза...

Със сигурност е много вкусна с пюрето!
А на Неапол можем да му покажем и ние туй-онуй :)
Поздрави, Даре!

Зорница М. каза...

Дари, как ти даде сърце 15 години да я криеш тази мусака? :) Много ми харесва, това ще е първото, което ще сготвя като се върна от бабини. Обожавам овчарски пай и тази мусакичка ми напомня на него заради пюрето. Благодаря ти, че ме срещна с тази чудна рецепта!
Поздрави!

Bety каза...

Дари, гледайки отдалеч, помислих, че е нещо с тиква и напоследък съм луднала да готвя какво ли не с тикви, веднага ми привлече вниманието!
Е , не е с тиква, но е много апетитна! Чудесна хрумка за пюрето!
Досега съм слагала само на овчарския пай.
Хуабава нова седмица и много усмивки!