петък, 18 април 2014 г.

Козунак с биволско мляко



Втората партида козунаци /и последната за тези празници/, са козунаците с биволско мляко.
Използвах рецептата на Роси - Кулинарен еликсир за козунак със заквасена сметана, като само замених сметаната с биволско мляко.
Роси, благодаря за чудесната рецепта! Получиха се много мекички и вкусни козунаци!
Само визуално не ги докарах, но следващия път ще се постарая повече.


Рецептата на Роси

* 3 яйца + 1 белтък
* 200 г заквасена сметана /сложих вместо сметана биволско мляко/
* 150 г захар
* 60 г краве масло + 40 мл олио
* малка щипка сол
* 25 г прясна мая (ползвах Виво)
* 1 капсула есенция ванилия на доктор Йоткер
* 1 капсула есенция лимон на доктор Йоткер
* настъргана кора на 1 мандарина
* около 750 г брашно ( при мен пое и на двете дози по 700 г брашно; ползвах яйца размер L)

За пълнеж използвах:
* сладко от вишни и тъмен шоколад
* мармалад от ябълки /много любим пълнеж/

За намазване на козунака:
* 1 белтък
* захар за поръсване на козунаците

Роси е отбелязала, че захарта може да се увеличи до 180 г. В зависимост от размера на яйцата и гъстотата на сметаната/млякото, количеството брашно може да бъде по-малко или повече.


Продуктите за рецептата са със стайна температура.
Сложих ги в описания ред в контейнерчето на хлебопекарната, като за начало сложих 600 г брашно, а след това добавях на части още 100 грама. Трябва да се получи мекичко тесто, да не е твърдо и да не полепва и да се размазва.
Включих на програма тесто, като при мен програмата е 1 час и 30 мин. /20 мин. разбърква и размесва, и останалото време козунакът втасва, като само веднъж през този цикъл на втасване завърта 3-4 пъти бъркалката.
Готовото тесто извадих на намаслен плот, разделих на три части за три козунака. По около 450 г тесто за козунак. Всяка част разделих на две, или на три, в зависимост от желаната плетка. Добавих пълнежите, навих на фитили и сплетох.
Козунаците поставих във форми покрити с хартия за печене и оставих в затоплена, но не включена фурна да втасват. Добре е да са намазани леко с мазнина, за да не хваща тестото коричка, или да са покрити. Този момент го пропуснах и е възможно затова да се е развалила формата отгоре на козунаците.


След като втасат се намазват с леко разбит белтък, поръсват се със захар и се пекат в умерена фурна на 180 градуса, за около 30 мин.
Ако фурната ви е с вентилатор, Роси съветва да се изпекат на 160-170 градуса, долен реотан с вентилатор, второ ниво на скарата, броени отдолу нагоре.

 


Направих две дози от тестото и от едната част 3 козунака по около 450 г тесто всеки, а от другата доза 4 по-малки козунака, по около 350 г тесто за козунак.







Хубави празници на всички!


5 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Прекрасни козунаци,Коконче!Нищо им няма на вида,чудесно изглеждат!
Весели празници!

Екатерина каза...

Страхотни, страхотни! Трудно се открива биволско мляко, но ако успея, когато и да е, може би ще си направя козунак:). Весели празници, мила!

Kokona каза...

Благодаря ви :)
Кате, във варненска верига магазини "Май Маркет" са пуснали биволско мляко на промоция - 200 грама за няма и 1 лв. Мисля че го взех на 89 ст. А 400 грама бяха за 1,60 някъде.
Страхотна цена!
Е, продават и едно в стъклени буркани, то е доста по-скъпо, но и това ми хареса. Даже си снимах кутийката, за да не забравя марката.

Роси каза...

Великолепни са,Дари! Ето,че и с биволско мляко стават бижу, само на човек да му се меси,а ти си мастор и много ги умееш печивата,винаги мнооооого съблазнителни!
Щастлив празник!

di_ani каза...

Впечатляваща козуначена феерия в двете ти публикации, Дари,
много ефектни предложения -
интересни рецепти, красиви оплетки и неустоимо апетитни - Поздравления!
Светли, благословени и усмихнати Великденски празници!