петък, 25 април 2014 г.

Козунак с ябълков мармалад и стафиди


Великден мина, но пък аз не съм показала всички направени козунаци и в следващите публикации мисля да опиша рецептите, за да не останат непубликувани както други години.

Рецептата за този козунак е традиционна. Яйца, прясно мляко, захар, брашно, мая, есенции.
След всички импровизации и заменяне на съставки в тестото си направих и няколко традиционни козунака за празника.


* 2 яйца
* 130 г захар
* 150 мл прясно мляко
* 30 г меко масло
* 30 мл олио
* 2 ванилии на прах
* 1/2 ампула есенция ванилия на д-р Йоткер
* 1/2 ампула есенция лимон на д-р Йоткер
* 500 г брашно
* 30 г прясна мая (натрошава се най-отгоре върху брашното)

* За пълнеж: ябълков мармалад и стафиди по желание
* За намазване - 1 разбит белтък; захар за поръсване

От количеството тесто излизат два козунака в продълговата кексова форма.


Продуктите сложих в описания ред в хлебопекарната, като брашното е 400 г, а останалото прибавях на части, докато меси пекарната, докато се образува хубава мека топка тесто. Месенето е на програма тесто и продължава 20 мин, а през останалото време до час и 30 минути /колкото е програмата на хлебопекарната за тесто/ тестото втасва, като има само един кратък цикъл от 4-5 завъртания на бъркалката.
Готовото тесто разделих на 2 части, а всяка една част разделих на 2 и оформих по два фитила за козунак, с пълнеж от мармалад и стафиди. След като ги сплетох 2 по 2 ги сложих в покрити с хартия за печене кексови форми и оставих да втасат на топло, намазани с мазнина и покрити с кърпа или свежо фолио. Втасалите козунаци намазах с разбит белтък, поръсих със захар и пекох около 25-30 мин на 170-180 градуса.
Изваждат се, оставят се за 5-10 мин във формите, след което се изваждат и охлаждат на решетка.
След като са напълно охладени се съхраняват плътно завити в свежо фолио.







Няма коментари: