сряда, 13 август 2014 г.

Вкусна салата с кейл и черни домати


Вчера се запознах с Кейл - вкусен и полезен зеленчук, обявен от специалистите по хранене за суперхрана, заради разнообразния състав на хранително активни вещества. Оказа се, че си го отглеждаме в градината, но не бяхме го опитвали. Е, вчера вече си направихме салата и четейки колко полезен е зеленчукът, направо се чувствам излекувана от раз, след поетото прилично количество здравословна салата :D

В химичния състав на този зеленчук влизат витамини А, В1, В2, В3, В9,С, Е и К, минерали магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. Откриват се още фибри, протеини и омега-3 мастни киселини.


Кейлът е много ценен заради неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е много добре изучен, особено като лекарствено средство за лекуване на ракови заболявания. В него се съдържат противоракови хранителни вещества, които са наречени глюкозинолати. Ако организмът не приема антиоксиданти с храната, той може да изпадне в метаболитно състояние, което се нарича оксидативен стрес. Ако не се приемат натурални противовъзпалителни средства, тялото не може да се справи с инфекциите и може да се получи хронично възпаление. Горните две състояния са предпоставка за появата на ракови заболявания. Според изследвания на различни видове ракови заболявания превантивната консумация на кейл има много добър ефект, поне в сравнение с повечето храни. Антиоксидантните свойства на зеленчука се дължат на високата концентрация на химични вещества флавоноиди и каротеноиди. От състава на флавоноидите се отличават кемферол и кверцетин, но според изследвания в кейла се съдържат минимум 45 различни вида антиоксиданти.

Друг интересен факт е огромното количество витамин К. Една чаша кейл осигурява в пъти повече витамин К, отколкото е дневната доза. Този витамин е ключов нутриент за регулиране на възпалителните процеси в организма. Консумацията на зеленчука има силно детоксикиращо действие върху клетките на тялото. Големи надежди се възлагат на кейла, тъй като според първоначални изследвания той може да защити стомашната лигавица от ускорения растеж на хеликобактер пилори, която причинява язва.

Източник: www.apteka-optima.com


Направихме си салата с:
* 5 листа кейл
* 7-8 черни доматчета
* 2 малки краставички
* шепа маслини
* за дресинг: зехтин, балсамов оцет и хималайска сол

Получи се много вкусна салата. Кейлът е малко твърд зеленчук и при хапване се изискват усилия да се сдъвче, но пък е много вкусен. Опитайте го без дресинг, за да усетите вкуса.

И малко информация за черния домат (не знам нашият дали е от този сорт - Кумато или друг сорт, но е много вкусен).


Кумато - зеленчук, често наричан черен домат. По всички свои параметри той прилича на обикновения домат, с изключение на плътната кожа и месеста част, с необичаен за доматите черно-кафяв цвят и наситен и силен вкус, изключително апетитен.
За родина на кумато се смятат островите Галапагос. Обаче, в този вид, в който сега е представен на европейския пазар, кумато се появява след продължителна работа на белгийските селекционери, смесващи диви и домашни сортове домати без всякакво генно инженерство. В момента, "черният домат" завоюва нови пазари. За първи път кумато започва да се отглежда в Австралия и първият градинар- специалист, заел се с това дело в далечния континент, Porta Kakouros, съветва да се заменят обикновените домати в супи, салати, кетчуп, със за сега екзотичните кумато.
Кумато, смята австралийския градинар, е с по-добри вкусови свойства, както в сурово, така и във варено състояние. На този вид домат се предрича голямо бъдеще, защото е богат на витамин С, мощен антиоксидант, съдържа антоциани (на които се дължи черния цвят) и също така се проявява като мощен афродизиак.
Доматите се отглеждат в идеални климатични условия само от лицензирани производители. Затова и цената на тези особени домати е по-висока от на обикновените домати.

Източник:  http://www.nanocom-bg.com/




5 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Кейл до сега не съм виждала(или не съм обръщала внимание)....,но тъй като обичам зелената салата със сигурност би ми допаднал вкуса...Ще потърся тази здравословност....Благодаря ти, Коконче!Чудна салатка!

Гуинет каза...

Ей, Даре, от последните ти две публикации се чувствам доста по-образована относно билките и зелениите. Любопитството ми се събуди и тръгвам в почивните дни да издирвам тез чудесии, така да знаеш.
И сладоледът, и салатката са чудесни! Направо ти връчвам един приз за фреш рецепти! Поздравче! :)

vesela каза...

О, Коконче, сега пък кейл, и тези черни домати...горите ли да хващам, или направо си кажи адреЗЗЗа:)))

Dani каза...

Даре, в много рецепти съм срещала кейл, но не съм виждала по нашите пазари!
Много екзотика виждам в чинията ти!
Поздрави и хубава вечер от мен!

Kokona каза...

Милена, Гуинет, Веси, Дани, благодаря ви :)
Дани, за първи път чувам аз за кейл и срещайки го в градината попитах свекърите, а те ми казаха, че са им го дали и са им казали, че е много полезна салата. Разрових се в нета да търся името, че го бяха забравили. Сега вече ще я хапваме, докато има - щом е толкова полезна :)

Весе, няма да стане с пратка. Освен да се наканя да дойда най-после на някоя кулинарна среща :)