вторник, 30 септември 2014 г.

Ориз с гъби и дроб


Рецептата е от книгата "Икономия и домакинство" - 1932 г. Май трябва да си направя такъв раздел в блога за рецепти изпробвани от тази книга.
Досега съм спазвала рецептите от-до, но за тази рецепта смених телешкия дроб с пилешки дробчета и приготвих гъбите с различни подправки.

Това е рецептата от книгата


Продуктите, които използвах аз за 3-4 порции са:

* 500 г пилешки дробчета
* 1 чаена чаша ориз ( чаша с вместимост 200 мл)
* 500 г гъби печурка
* 1 голяма глава кромид лук
* 1 с.л. хималайска сол
* щипка индийско орехче
* черен пипер
* 4-5 с.л. зехтин

За гъбите:
* сол и черен пипер на вкус
* щипка мащерка
* щипка чубрица
* 1 с.л. царевично нишесте разтворено в 50 мл студена вода
* 3-4 с.л. зехтин

* магданоз за поръсване на ястието


Оризът се сварява в леко подсолена вода, слага се в гевгир и се измива под течаща струя студена вода. Оставя се да се отцеди хубаво за 2-3 часа.

Гъбите се нарязват на полумесеци и се слагат в тенджерка на котлона. Добавя се чаша вода и зехтин и се оставят да се сварят (за около 10-12 мин). Подправят се с мащерка, чубрица, сол, черен пипер и се добавя разтвореното във вода нишесте. Разбърква се за кратко (около минута-две) да се сгъсти леко сосът.

Дробчетата се измиват, нарязват се на малки хапки. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина. Добавят се дробчетата и се пържат 4-5 мин. Добавят се сол, черен пипер и индийско орехче, а след това и оризът, и се разбърква за 1 мин.


Готовото ястие се сервира, като се прави венец от сместа с ориз и дроб, в средата се гарнира с гъбите и се поръсва с магданоз.

Като забележка - следващия път бих пропуснала индийското орехче. Не съм фен на подправката, но винаги когато я има в рецепта съм я използвала. За това ястие според мен е напълно излишна, макар и само щипка индийско орехче.




3 коментара:

vesela каза...

Ама че вкусничко звучи...

Роси каза...

Чудна гозбичка,Даре!Старите книги не са изобщо за пренебрегване,кътат ценни идеи!Спомням си онези Беницианери.Поздрави и хубав ден!

hr.zhekova каза...

Прекрасна идея,ако направите такъв специален раздел за книгата.Аз също я имам и доста често ползвам.Успех и съм любопитна за предложения.