сряда, 22 октомври 2014 г.

Овчарски пай



За този овчарски пай научих от Пепи и Роси. Не бях правила досега. Всъщност, правих нещо подобно - една мусака, за която съм писала преди време Мусака по Неаполитански, но все пак овчарският пай повече ми хареса на вкус и вече влиза в графа любими ястия.

Продуктите, които аз използвах за пая:

* 500 г кайма смес (60:40 свинско - телешко месо)
* 1 малка глава кромид лук
* 2 скилидки чесън
* 1 морков
* 1 корен пащърнак
* 1 червена чушка/пиперка
* 1 зелена чушка/пиперка
* 1 голям обелен домат 
* сол
* черен пипер
* червен пипер
* чубрица
* олио

За картофеното пюре:
* 800 г картофи
* 100 мл прясно мляко
* 50 г краве масло
* сол
* черен пипер

* 100 г кашкавал за поръсване


* В около 60-70 мл олио задушаваме нарязаните на ситно лук, чесън, морков, пащърнак, двата вида чушка. Добавяме каймата и бъркаме енергично, докато се запържи и раздроби. Накрая добавяме нарязания на ситно обелен домат, червен пипер, черен пипер, сол на вкус и чубрица, запържваме за кратко и махаме от котлона.

* За пюрето - обелваме и нарязваме на големи кубчета картофите. Слагаме картофите да се сварят и когато са готови ги прецеждаме, като оставяме малка част от водата в тенджерата с картофите (около 50 мл). Добавяме затопленото прясно мляко, кравето масло, сол и черен пипер и пасираме с преса картофите. Пюрето трябва да стане въздушно и пухкаво, а не сухо и твърдо.

* В тавичка разпределяме на дъното сместа с каймата. Отгоре разпределяме картофеното пюре и на финал настъргваме кашкавала на едро.

* Слагаме във фурната и печем около 30-40 мин на 200 градуса на най-долно ниво на фурната, докато се образува хубава препечена кашкавалена коричка.

Преди сервиране паят се оставя леко да се охлади ( за около 30 мин), за да може по-лесно да се разпредели на порции. Няма опасност за това време да изстине паят, понеже картофеното пюре го задържа по-дълго време горещ.


Снимките на пая са тъмни, но снимах късно вечерта :)


Към пая направих и една бърза питка. Ще напиша рецептата в тази публикация, ако все пак на някой му хареса и реши да я приготви.


* 2 белтъка (малка част белтък оставих за намазване на питката)
* 150 мл топла вода
* 150 г кисело мляко
* 60 мл олио
* 20 г прясна мая
* 1 с.л.. сол
* 1 с.л. захар
* 550 г брашно (+ 50 г за разточване)

* маково семе за поръсване на питката

* Тестото за питката омесих в хлебопекарната. Ако нямате хлебопекарна - маята се разтваря в леко топлата вода ( не трябва да е гореща, а леко топла), добавя се щипка захар, щипка сол и 2-3 с.л. от брашното и сместа се разбърква, да стане на каша. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса на топло и да увеличи обема си.
* Останалото брашно се пресява в купа или тава, прави се кладенче в средата и се добавят втасалата мая, белтъците, мазнината, захарта и солта. Замесва се меко тесто, което се оставя в купата/тавата да втаса, покрито с кърпа, докато увеличи обема си.


* За оформление на питката използвах тази схема за направа на земелки - фигура 200.


* Втасалото тесто се премесва на поръсен с брашно плот и се разделя на 10 части. Всяка една част се оформя по посочената схема и земелките се подреждат много плътно в тавичка намазана с мазнина. В случая използвах тавичка с диаметър 30 см и земелките не се различават много по форма, а станаха като топчета отгоре. Ако искате да изглеждат като тези на картинката, то трябва да използвате по-голяма тава и земелките да се подредят на малко разстояние една от друга.

* Питката се покрива с кърпа, оставя на топло да втаса и тестото да увеличи обема си. Намазва се с отделения разбит белтък, поръсва се с маково семе и се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 30 мин.
( Обикновено не загрявам до максимум фурната предварително, а след като оформя питката я слагам във фурната, пускам на 50 градуса за около 5 мин, изключвам фурната и оставям питката на топло да втаса. Отнема около 10-15 мин максимум. След това включвам фурната на 200 градуса, през това време намазвам бързо питката с белтъка, поръсвам с маково семе и слагам да се пече).
* При нужда покривам питката с лист алуминиево фолио докато се пече, за да не прегори отгоре.
* Готовата питка изваждам от фурната, напръсквам леко с хладка вода, покривам с кърпа и оставям за 10-15 мин.

5 коментара:

Екатерина каза...

Страхотен е! При мен отлежава един овчарски пай, но не е овчарски всъщност:), обаче чака едни други снимки, но предполагам скоро време ще ги споделя:)))Много добре изглежда при теб, и на мен ми наподобява малко като мусака, само заливката дето е по-различна и разбира се в плънката няма картофи;). Моят не стана толкова красив, но пък пак е вкусен.:) Питката е приказна! Прекрасен ден, мила!

Живка каза...

Всичко е толкова вкусно...

Таня Донева каза...

Коконче, какви вкусотии си наготвила!
Аз нямам в блога си рецепта за овчарски пай, но имам една записана, от доста време очакваща реализация. Този които си приготвила също много ми харесва!
А хлебчето..., на това му казвам аз стара рецепта, завидях ти за книжката, да знаеш :)
Поздрави!

Milena Poptoleva каза...

Коконче,...твоя съм...вземайме у вас..:))))))
Чудесно меню,а от оформянето на питката и аз ще се възползвам!
Благодаря ти и весел петък:)!

Роси каза...

Много интересно сгъван на земелки,за първи път май ми попада такова,пък и гледай каква красотна питка се е получила от земелки :),идеална е,Даре,както и паят-великолепен,сочен,бижу!