събота, 25 октомври 2014 г.

Руски сиренки


Колко са руски тези сиренки - не знам. Видях рецептата от книгата "Икономия и Домакинство". Има няколко рецепти за руски тестени изделия, но за съботната закуска се спрях на тези бързи сиренки, които приличат на баница с точени кори, а и на вкус го докарват на банички.

Рецептата:



На пръв поглед - малко като количество продукти. Излязоха 10 сиренки с големина около 6х6 см. На мен 5 сиренки ми бяха достатъчни да си хапна стабилно на закуска. :)

Продукти за 10 сиренки:
* 1 яйце (L размер)
* 40 мл вода (в книгата е описана мярка к.ч вода = 75 мл)
* щипка сол
* 160 г брашно (за твърдо тесто) + брашно за разточване на тестото
*  70 г краве масло (82% масленост)

За пълнеж:
* 1 яйце
* 100 г сирене

* 3-4 с.л. олио
* 1 белтък за намазване на сиренките
* 2-3 с.л. галета за поръсване


* От яйцето, водата, солта и брашното се омесва твърдо тесто. Разточва се на тънка кора (около 35х35 см). Намазва се с размекнатото масло и се навива на руло. Рулото се разрязва на 10 части. Всяка част се разточва на квадрат върху поръсен с брашно плот. В средата на квадрата се слага от плънката от натрошеното сирене смесено с яйцето. Сгъва се на плик, както е посочено в картинката и сиренките се подреждат в тава покрита с хартия за печене. Намазват се с разбит белтък и се поръсват с галета. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за около 20 мин. Готовите сиренки се изваждат от фурната и всяка се поръсва с к.л. сгорещено олио.



Моите сиренки нямат много търговски вид, а и фокусът нещо ми бягаше тази сутрин, но пък са много вкусни. Хапнах си ги със сладко и айрян. :)





4 коментара:

Dani каза...

Изглеждат чудесно, Даре!
И ухаят на масло!
Ама ти от сутринта си започнала с тестяно :D
Спокойна вечер!

Aurelia Nasirova каза...

Коконче, това не са руски сиренки, това са златни сиренки! За студена зимна вечер с чаша топло чайче!
Прегръдки и поздрави от студения Баку!

vesela каза...

Много вкусни изглеждат.

Роси каза...

Дари,каква е тази тестено-сладка вакханалия напоследък,не се издържа,ей!Обаче баничките ме спечелиха и трябва някой ден да ги направя,така хубаво са се разлистили!