неделя, 26 октомври 2014 г.

Фокача с шунка и кашкавал в тиган



В неделя обикновено си отпускам повече време в кухнята и правя почти винаги някаква закуска с тесто. Да, но тази седмица не се спрях цяла седмица на тема тесто. И все пак - бях попаднала на тази рецепта http://blog.giallozafferano.it/valeriaciccotti/focaccia-veloce-in-padella/ - Focaccia veloce in padella con prosciutto cotto e stracchino или както казва Пепи - Пърленки :)

Та, въпросната фокача с шунка и кашкавал, която направих е със същото тесто за пица на Пепи, което съвсем скоро изпробвах и направих страхотни пици.
Само количествата съставки малко се разминават, а ето и рецептата:

Фокача с шунка и кашкавал на тиган


Първо да отбележа, че за фокачата ползвах половината тесто от посочената доза в рецептата, която ще публикувам. Стори ми се много като количество, затова направих фокачата само с половин доза тесто.

А цялата доза е:

За тестото:
* 120 мл вода
* 150 мл прясно мляко
* 15 г прясна мая
* 1 ч.л. сол
* 4 с.л. зехтин или олио
* 500 г брашно ( +1-2 с.л. за разточване)

За пълнеж:
* 120-130 г кашкавал
* 120-130 г шунка ( направих с пушена шунка на Кен)
* краве масло за намазване на тигана - около 30-40 г


* Тестото може да омесите в хлебопекарната на програма тесто и да оставите да втаса в нея.
* Ако нямате хлебопекарна, смесвате водата и прясното мляко, леко затоплени. Добавяте маята и 2-3 с.л. от брашното, разбърквате и оставяте да втаса на топло.
* Отделно пресявате брашното в купа или тава, правите кладенче в средата, добавяте солта, олиото и втасалата мая и замесвате тесто. Оставяте покрито с кърпа да втаса и да удвои обема си.
* Намаслявате тиган с диаметър  24-26 см.с краве масло. Разделяте тестото на две части и разточвате на два кръга. Единия кръг слагате в тигана, така че да покрие и стените.
* Подреждате пълнеж от нарязана шунка и кашкавал и затваряте отгоре фокачата с другия кръг тесто. Събирате и притискате краищата, да се затвори добре фокачата.
* Печете на слаб котлон, по 8-10 мин от всяка страна. (Пекох на 3-та степен на котлона, на обикновена печка) Фокачата най-лесно се обръща с помощта на друга голяма чиния или капак, но аз я обърнах направо с решетъчна лъжица и малко се прокъса, но това не е проблем.

Споменах че съм ползвала само половината количество тесто, а това го реших в момента, в който сложих в тигана първия лист разточено тесто и установих, че с тестото, което е прилепнало по стените на тигана (ползвах по-дълбок тиган) мога да покрия фокачата. Разтеглих с намаслени ръце тестото, както си е с пълнежа в тигана и успях да покрия отгоре фокачата.
А от другото тесто, което ми остана, направих едни много вкусни стромболи по идея на Гуинет.
Как се правят, може да видите в нейния прекрасен блог тук: Стромболи

Моите Стромболи са с пълнеж от шунка, кашкавал, домат и зелена чушка и подправени с черен пипер и къри.


9 коментара:

Dani каза...

Добре, че си направила фокачата само с половината тесто :)
Чудесна е, Даре!
Както и стромболито!
Майсторка си :)

Екатерина каза...

Ау, страхотна е!!! Зашеметяващи снимки! Поздрави!

Milena Poptoleva каза...

Приказно и ароматно е при теб(както винаги:)),Коконче!Прекрасна да е настъпващат,нова седмица!

Люси каза...

Ох, Даре..то твоето не се търпи :) Аз като залепна за блога и не ставам час. Прекрасни рецепти, а тази фокача направо ми напълни очите. Прегръдки!

Aurelia Nasirova каза...

Даре, страхотна фокача..апетитна, ароматна, златна!

Роси каза...

мммм,такава дяволийка на тиган не съм правила много отдавна,супер апетитна фокача,Дари!

Kokona каза...

Благодаря, мили момичета :*

Анонимен каза...

Въпрос:какво ще стане ако заедно с кашкавала и шунката намажем с маскарпоне и топено сирене тестото?

Kokona каза...

Просто предполагам - възможно е да остане вътре "мокро" тестото. С топено сирене само - предполагам няма проблем.