понеделник, 27 октомври 2014 г.

Ягодови сладки с канела, орехи и шоколад


Преди няколко дена правих Меденки с орехи и шоколад по рецепта на Илиана от Щъркелово гнезо. Върховно вкусни, топящи се в устата и много ароматни са тези меденки. Същите, като едно време. И макар да правя меденки по същата рецепта от години Меденки, никога не съм се сещала да добавя орехови ядки в тестото. Чудесно се получават, просто си заслужава да опитате.
Като бяхме малки, майка редовно правеше меденки, които усърдно и колективно издълбавахме, а после слепвахме с крем от масло, орехи и издълбаната част от меденките и овалвахме в орехи. Бяха любимите ни вкъщи. Зареждаше фруктиери с меденки, локумки и розички и си хапвахме цяла седмица, че не ни и стигаше. В интернет са много популярни - Меденките на Ванчето

Сладките, които ще опиша днес в публикацията са почти като меденки. Същата рецепта, но вместо мед се слага ягодово сладко, ягодов мармалад или конфитюр от ягоди, но е важно, ако е сладко от ягоди да се пасира, за да няма едри частици, които да обезформят сладките. Рецептата не е моя хрумка, видях я преди години в едно списание, но за съжаление не помня името на списанието. Тогава ги направих и с изненада установих, че все едно си хапвам меденка и няма особено голяма разлика от оригиналната меденка. Е, не се носи силен меден аромат като при меденките, но не отстъпват по вкус и аромат.


Направих ги с два пълнежа, с шоколад и смлени орехови ядки и с ягодов мармалад и поръска от кокосови стърготини. Сладките са страхотни! Не е нужно да отлежават, за да омекнат, просто не трябва да ги препичате, както впрочем и меденките. Достатъчни са 5-6 мин и са готови. Остават мекички и вкусни - и сладките, и меденките.

За 50 броя сладки направих половин доза от меденото тесто, но по идея на Илианка, този път добавих и смлени орехи в тестото, защото в меденките много ми хареса. Ще опиша рецептата за половин доза сладки, а ако искате да направите повече за повод, празник, или просто да се запасите, то увеличете двойно продуктите. :)

Рецепта:
* 1 яйце
* 100 мл олио
* 120 г захар
* 50 г смлени орехови ядки
* около 70-80 г ягодово сладко, мармалад или конфитюр (важното е да е гладко, да няма едри частици и при нужда може да го пасирате)
* 1 ч.л. сода изгасена в 1 с.л. оцет
* 1 ч.л. канела
* 300 г брашно (+ малко брашно за разточване)

За пълнеж:
* 60-70 г тъмен шоколад с поне 40% какао
* 30 мл прясно мляко
* смлени орехови ядки (около 30-40 г)
* ягодово сладко (около 1/2 малко бурканче)
* 30-40 г кокосови стърготини
 

Приготвяне:
* Всички продукти без брашното се смесват в купа и се разбъркват добре с лъжица. На порции се добавя брашното и се замесва тесто.
* Тестото се оформя на топчета с големина колкото малко орехче, подреждат се в тава покрита с хартия за печене, притискат се с пръст в центъра и се пекат в загрята фурна на 200 градуса за около 5 мин.
* Сладките се надигат и в центъра, но все пак остава вдлъбнатина, в която да добавим пълнеж. Може да ги изпечете без да ги притискате, а след това да ги издълбаете и да слепите със сладко и шоколад, но така се губи много материал, който после не се влага в пълнежа.
* Готовите сладки са мекички. Изваждат се внимателно с решетъчна лъжица и се оставят да се охладят. Като се охладят се стягат и втвърдяват, но при хапване остават меки и не се налага да се изчаква няколко дена, за да омекнат.
* Шоколадът и прясното мляко се слагат в съд на котлона и сместа се бърка, докато се получи гладък шоколадов крем. Става за минута, две. Оставя се леко да се охлади.
* Едната част охладени сладки се пълнят с разтопен шоколад и се поръсват със смлени орехови ядки, или обръщате сладката и я топвате в смлените орехови ядки, да полепнат. Другата част от сладките се пълнят с ягодово сладко и се топват в кокосови стърготини.
* Сладките се съхраняват в кутия с капак, но и навън да ги оставите, в сервизна чиния, няма проблем, няма да изсъхнат. Остават си мекички, ако въобще можем да говорим за останали бройки сладки.:)




И да покажа и меденките с орехи и шоколад по рецепта на Илиана. Рецептата я има най-горе в публикацията, в линковете, ако решите да приготвите тези вкусни меденки.
Слепих няколко с ябълков мармалад и потопих в шоколад. Страхотни линзери/линцери се получиха! Няма да съжалявате, ако опитате меденките по нейната рецепта. На мен ми излязоха общо 36 броя. Изрязвах меденките с голяма чаша за червено вино. Не бройте по снимка, няколко липсват. :)






14 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Канелено пиршество.....А пък и с допълнението на шоколада и кокоса....Прекрасно се почувствах само от гледане:)))))

pep-4o каза...

леллелле всичките меденки са прекрасни! Ще ми се да се телепортирам при теб :))

Гуинет каза...

Е, добре де, бива ли така вкусно и изкушаващо?! Много ми хареса ягодовият акцент в рецептата и ще ги забъркам при първа възможност. Чудесни сладки, Даре! Поздрав най-сърдечен!

Iliana каза...

Уникално изпълнение!
Благодаря!

Dani каза...

И какво искаш да кажеш, Даре?
Да си търся сладко от ягоди!
Ама си подстрекателка :)
Хубава седмица от мен!

Екатерина каза...

Всички видове искам да опитам, обожавам такива миксове от вкусотии:) Страхотни са! Поздрави!

Таня Донева каза...

И ние вкъщи си падаме по всякакви сладки и най-вече по меденки , особено застуди ли времето навън. Ще направя и от двата вида, за първите имам домашно сладко от ягоди, вече усещам аромата им!
Благодаря за споделеното, Даре!

Kokona каза...

Благодаря, мили дами! :*
Дани, търси и опитай :) Дано ти допаднат на вкус. Аз съм зарибена. Ха ха

Гуинет каза...

Направих ги и вече ги няма - уникална рецепта. Благодаря , Даре!

Kokona каза...

Радвам се, че са се харесали, Гуинет :*

vesela каза...

Даре, много добре си ги измайсторила тези изкусителни сладки, копвам си рецептата.

Роси каза...

Даре,да направиш такава богата колекция меденки и да не свирнеш да помагам с изяждането,ех,ех,сигурно имаш много желаещи за същото и до мен ред не стига :) .Чудесни са всичките!Подобни сладки като тези с пълнежа,но без сладко отгоре,но с дюлево в тестото занесох на Пепи миналата година.Със сигурност си заслужават удоволствието да ги похапнеш с чаша чай или кафе.

Мъх каза...

Коконче, ти май тестваш празничното меню;)? Аз засега само списък с покупки правя и експериментирам на мига. Обаче тия сладки ми харесват и ще ги добавя в списъка за детските рождени дни, че вдругиден на друга почерпка ще наблегнем;) Харесват ми!

EliDrag каза...

"Опасно" вкусни сладки!
И много красиви.
Поздравления.