сряда, 10 декември 2014 г.

Какаови френски макарони с шоколадов ганаш крем



Обичам френски макарони :)
За първи път се "запознах" с тях в една от публикациите на Ирина Купенска. Трудни са за направа, безспорно, но си е предизвикателство и се поддадох на изкушението, веднага след като прочетох рецептата. За първия си опит си купих сурови, необелени бадеми, които смлях в кафемелачката и пресях няколко пъти (труден процес). Считах опита си за не толкова успешен, но по думи на Ирина, бях се справила - макароните бяха гладки и си имаха така отличаващите се "полички".


За следващите опити бях по-смела и си купих цял килограм смляно бадемово брашно от обелени бадеми. Досега винаги съм правила черупките за макароните по рецепти на Ирина и винаги са били успешни. Докато не свърших килограм бадемово брашно в опити за начало, не се спрях :) Не помня колко дози изядохме тогава, но още помня вкуса им.
През тези 3 години съм правила инцидентно макарони, без поводи, тъй като ако реша да правя за повод нещо, винаги нещо се проваля или обърква и не съм пробвала с макароните. :)



В блога на Ирина има много полезно видео за начинаещи - http://sunshineskitchen.com/chocolate-and-chestnuts-macarons/
В тази публикация са обяснени тънкостите за направа на френски макарони и препоръчвам да се прочете: http://sunshineskitchen.com/french-macarons-with-baileys-choco-cream/

За днешните забавни макарони се възползвах от рецептите в този блог:
http://www.raspberricupcakes.com/2013/12/penguin-macarons-with-eggnog-ganache.html

Понеже отдавна не бях правила френски макарони,  фурната ми е след ремонт, а и нямах остарели белтъци (само пресни) реших да направя само половин доза от тестото за черупките. То взе, че се получи :)

Рецепта:
* 50 г остарели белтъци ( в случая ползвах пресни белтъци, престояли около 1 час на стайна температура)
* щипка сол
* 25 г кристална захар ( в случая ползвах смляна кафява захар)
* 90 г фина пудра захар
* 10 г натурално какао
* 55 г бадемово брашно - пресято (смлях си в кафемелачка бадеми, смесени с част от пудрата захар и пресях брашното)

Приготвяне:
Белтъците се поставят в купа с щипка сол и се разбиват за около 2 мин. с миксер на средна скорост. Увеличава се скоростта на миксера на максимална и се добавя на порции кристалната захар. Сместа се разбива, докато се получат връхчета. При мен отнема около 4-5 мин време.
Сухите съставки се смесват в купа и се пресяват. Добавят се на малки порции към белтъчната смес и сместа се разбърква с шпатула. В публикациите на Ирина е показано как трябва да става разбъркването.
Голяма и равна тава се застила с хартия за печене. Може да се очертаят кръгчета, за да е по-лесно шприцоването на макароните и да не се различават по големина. Листът с очертанията се обръща на обратно, защото ако използваме очертаната страна, мастилото от химикала ще се отбележи върху черупките при печене.
Сместа се поставя в пош с широк накрайник и се шприцоват кръгчетата в тавата. Потупва се с длан дъното на тавата, за да излезе въздухът от черупките, да няма неравности и да спаднат образувалите се връхчета при шприцоване.
Макароните се оставят на стайна температура за около 1 час, за да засъхнат черупките и да не се напукат при печене.
Около 10 мин преди да изтече времето на съхнене се включва фурната на 150 градуса да загрее. (С температурата е много относително и всичко зависи от фурната, но най-често тази температура е описана при рецептите за направа на макарони и при мен именно на тази температура се получават, но пак казвам, зависи от фурната. Макароните не се сушат като целувките! Те се пекат!
Обикновено за 14-15 мин на 150 градуса са готови. Ако започват да потъмняват на тази температура - фурната е силна и градусите трябва да се намалят. Аз пека в малка фурна, на най-долно ниво.
Ако се напукват отгоре черупките - възможно е да не са изсъхнали добре на стайна температура.
Проверяваме черупките дали са изпечени, като докато са във фурната, пробваме да отлепим черупка от хартията за печене. Ако се повдигне леко, без да се отлепва дъното, макароните не са готови - нужно им е още време. Този опит го правя едва след като минат около 14 мин, защото вече съм свикнала на фурната и знам на каква температура да пека и да не изгарят. През другото време не отварям фурната, а само наблюдавам през стъклото.

Готовите макарони изваждам, отлепвам от хартията и оставям върху решетка да се охладят.
Не съм имала проблем с отлепването на макароните, но ако при вас има такъв проблем, Ирина съветва да се напръска леко с вода под хартията и след 30-40 секунди ще се отлепят.
Макароните не трябва да се напукват отгоре и трябва да имат характерните за тях полички в основата.


Макароните са слепени с шоколадов ганаш крем от:
* 100 г тъмен шоколад с 40-50% какао
* 100 мл сладкарска сметана за рабиване

Сметаната се загрява в съд на котлона. В купа се начупва шоколадът и се залива със сметаната. Разбърква се с лъжица до получаване на хомогенна смес. Оставя се да се охлади (оставям я в хладилник за около 30 мин), до степен да може да се шприцова.

Черупките слепваме внимателно с ганаш крем. Съхраняваме в кутия с плътно затварящ се капак в хладилник.
Обикновено на следващия ден са много по-вкусни, но няма кой да ги чака до тогава. :)






По принцип макароните не се украсяват, но много ми харесаха идеите за макарони на тази дама - http://www.raspberricupcakes.com/search/label/Macarons и като закачка нашарих днешните макарони  с айсинг, захарни декорации и боички на доктор Йоткер .




5 коментара:

Роси каза...

хехе,искам да вкуся тези успишковци,много са яки,Дари,прекрасни!Хубав ден ти пожелавам!

Екатерина каза...

:) от последната снимка ще започна - много веселяшка:))) Страхотни макарони, страхотни! И на вкус у на вид. Поздрави!

Мъх каза...

Всичко друго мога да преглътна, но не и факта, че трябва да си купя везна за да ги направя. Много са ти закачливи макарончетата, Кокнче;)!

Катя каза...

Здравейте,

Правя втори опит да направя тези френски макарони,но и при втория опит сместа ми се получава лепкава и не мога да я шприцовам.Каква може да е причината?

Kokona каза...

Здравейте, Катя!
Сместа става лепкава, да, но успешно шприцовам макароните и нямам идея каква може да е причината, за да не се получава.
Мерите точно съставките, нали?
Вижте това видео на Ирина- http://sunshineskitchen.com/chocolate-and-chestnuts-macarons/
От нея се учих да правя макарони и по рецептата съм правила поне 10 пъти, все успешно.
Посочената рецепта в тази публикация е с минимум разминавания с рецептата на Ирина, но и с нея съм нямала проблем.
Вижте видеото, стъпка по стъпка.