неделя, 14 декември 2014 г.

Мазници - питка на късчета


Тестените изделия със свинска мас са много пръхкави и вкусни. Предпочитам свинска мас пред краве масло, когато правя питки и погачи, стига да имам налична.
Въпросната питка се прави бързо и лесно, не се изискват някакви специални умения, а крайният резултат е вкусни малки мазнички късчета, които може да хапнем както на вечеря, с основно ястие, супа, така и за закуска, с чаша айрян, сладко, сирене.
Препоръчвам на хората, които не са разточвали и оформяли погачи, като лесен вариант за интересна питка.

Количеството тесто за питката е за тавичка с диаметър 26 см.

Рецепта:
* 15 г свежа мая
* 1 ч.л. сол
* 1 и 1/2 с.л. захар
* 50 мл олио
* 150 мл прясно мляко
* 100 мл вода
* 450 г брашно (+ 50 г до получаване на нелепнещо тесто)

* около 70-80 г разтопена свинска мас


Приготвяне:
* Ако имате хлебопекарна, може да сложите продуктите в описания ред и да включите програма тесто. Наблюдавайте процеса на месене в хлебопекарната и ако тестото се размазва и ви се вижда рядко с 450 г брашно, добавете лъжица, две, за да се оформи хубава топка тесто. Оставете го да втаса в хлебопекарната.
* Ако нямате хлебопекарна: В купа се смесват водата, леко затопленото прясно мляко, добавя се маята, солта, захарта, добавят се две, три супени лъжици брашно, разбърква се сместа на кашица и се оставя да втаса на топло, докато шупне.
* В друга купа се пресява останалото брашно, добавя се олиото, шупналата мая и се замесва меко тесто. При нужда се добавят още лъжица, две брашно, докато се получи меко, нелепнещо тесто. Оставя се в купата, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.


* Намасляваме с разтопена мас тавичка с диаметър 26 см. С намаслени пръсти късайте от втасалото тесто късчета (без да ги оформяте) и нахвърляйте в тавичката. Като се запълни дъното, напръскайте с две супени лъжици разтопена свинска мас и продължете да накъсвате от тестото отгоре, докато свършат продуктите. Най-отгоре завършвате с разтопена мас - 2 с.л.
* Питката се оставя да втаса на топло. Аз включвам фурната на 50 градуса, докато оформям тестото. Когато питката е готова я слагам във фурната и я изключвам. Оставям я да си втаса на топло там. Когато удвои обема си, включвам фурната на 200 градуса и пека около 25- максимум 30 мин, като при нужда покривам с лист алуминиево фолио, за да не изгори отгоре.
* Готовата питка изваждаме, покриваме с кърпа за 10 мин, а след това нападаме, докато е все още топла. Ако няма да я хапвате веднага, то като дойде ред за нея, сложете я за кратко в микровълновата, колкото да се затопли леко и да се отпуснат мазниците.


2 коментара:

tillia каза...

Бих я кръстила "Нахвърляна питка"! :)
Чудесно и интересно предложение. Особено примамливо късче на последната снимка!
Поздрави!

Люси каза...

Много вкусно изглежда! Ще си "крадна" някое парченце! Поздрави, мила!