сряда, 17 декември 2014 г.

Свинско с кисело зеле


Едва ли има някой, който да не е готвил свинско с кисело зеле, но в духа на предстоящите празници, реших да публикувам в блога моята вариация на свинско с кисело зеле.
Силно казано - моя вариация, по-скоро мое изпълнение. Свинското с кисело зеле правя по рецепта на свекърва ми. Преди готвех ястието семпло, само с черен пипер на зърна, 2-3 бахарчета, червен пипер и дафинов лист, а по рецепта на свекърва ми се добавят и други продукти. Не на всеки ще се хареса - хората предпочитат класическите рецепти и все пак ще напиша по-различна рецепта в блога.
Мама го правеше преди години със свинска мас. Определено е по-вкусно, но много хора в днешно време избягват маста като чума - да ги питам защо? :)


Рецепта - ориентировъчна:
* свинско месо расло на кокал (в случая вратни пържоли)
* кисела зелка
* стар лук
* скилидки чесън
* зелена и червена чушка/пиперка
* моркови
* черен пипер на зърна
* бахар
* червен пипер
* щипка чубрица
* дафинов лист
* олио
* (сол не съм добавяла, защото зелето беше солено)


Приготвяне:
* Пържолите на кокал запечатвам в сух тиган от двете страни, хубаво да се запекат. Слагам в гювеч или дълбока тава.
* В същия тиган добавям олио - около 100-150 мл (зелето обича мазнината), добавям нарязаните на ситно зеленчуци и запържвам. Добавям нарязаната кисела зелка и задушавам да омекне. Накрая слагам подправките, като на финала е червения пипер, запържвам зелцето до червено и отстранявам от огъня.
* Сместа изсипвам върху пържолите като калпаче. Добавям водичка, покривам с капака на гювеча или фолио, ако ще се готви в тава и слагам във фурната на около 190-200 градуса да се готви около 2 часа.
* Отстранявам фолиото/или махам капака на гювеча и оставям зелето да се запече за половин час. Няма да е лошо и малко черна коричка да добие отгоре. Така е още по-вкусно.





3 коментара:

Dani каза...

Даре, изглежда много апетитно!
Зимата готвя с праз и ми е по-вкусно :)
Поздрави!

tillia каза...

Ох че вкусно! В този сезон често се яде!
Всеки си има своя вариант. Моят е доста сходен, така че вкусът ми е познат!
Поздрави!

vesela каза...

Интересно ми стана - никога не слагам чесън и лук на киселото зеле, праз понякога само, а пък чушки и морков - съвсем, дори не съм опитвала така, но изглежда апетитно!