четвъртък, 12 март 2015 г.

Какаови френски макарони с вишни, уиски и шоколад


С удоволствие се включвам в предизвикателството отправено ми от http://blogovoditel.com/ и https://www.foodpanda.bg/, да покажа в блога си една рецепта олицетворяваща модерната жена.

Модерната жена за мен е олицетворение на успялата жена. Успяла не само в една сфера от живота си: в кариерата, в това да създаде семейство, да бъде грижовна майка, съпруга, да бъде поддържана и стилна жена, или да бъде перфектната домакиня, а жена, която комплексно успява да балансира всички тези качества, но всички знаем, че перфектни хора няма ;)

В забързаното и натоварено ежедневие, все по-малко време ни остава за нас самите, за почивка след тежък работен ден, за семейството, за любимото хоби, за моменти, в които просто да се отпуснем на дивана и да помечтаем, или да почетем любима книга. В такива моменти често прибягваме до професионалистите в областта на кулинарията, за да си осигурим минутките почивка и да се насладим на готова и качествена вкусна храна, без да се налага да отделяме часове за готвене в кухнята.
Новосъздадената платформа на Foodpanda е чудесно решение в такива моменти, когато искаме да отделим време за себе си и в същото време да получим качествена храна, в зависимост от кулинарния ни вкус.
Макар да притежавам кулинарен блог и често да пиша за домашно приготвена храна, самата аз не рядко се възползвам от платформи като Foodpanda, за да си спестя часове готвене в кухнята, да си поръчам любимата китайска и италианска храна, и да отделя повече време за себе си и любимите си хора.

В свободното време, отдадени на приготвяне на кулинарни вкусотии у дома, на помощ идва платформата на Блоговодител, която събира и индексира всички рецепти на едно място от БГкулинарни блогове. Чудесно местенце, където може да намерите всяка една рецепта за всяко едно ястие, което ви е разпалило любопитството, в различни интерпретации, и това става бързо и лесно, само с няколко клика. Спестява часове търсене и отсяване на рецепти в мрежата.

За днешното предизвикателство за рецепта олицетворяваща модерната жена се спрях на рецепта за френски макарони. Много ми хареса определението за френски макарон, което прочетох в ladyzone.bg 

Макарон - топмоделът в кулинарията.


За първи път се запознах с френските макарони от блога на Ирина Купенска и веднага разпалиха любопитството ми. Изящни сладки, чието приготвяне беше определено като - върхът в кулинарията - и ми се струваше мисия невъзможна, а много исках да се опитам да приготвя. Именно Ирина е моят виртуален учител в предизвикателството - френски макарон и благодарение на нея мисля че се справям добре с приготвянето на тези така изкушаващи сладки бижута.
Да опиша вкуса на тези изкушения не бих могла, защото в съвременната кулинария присъстват хиляди интерпретирани рецепти с различни ароматни добавки и цветове в основата на черупката и съществуват различни пълнежи според вкуса на всеки, които се отличават от първите описани рецепти за френски макарони.
Задължително в състава на черупката на сладките присъстват белтъци, бадемово брашно, захар, а успешно приготвените френски макарони се получават с гладка, равна и крехка черупка, с влажна текстура в сърцевината, с характерна поличка в основата.

Ето и днешната интерпретация на френски макарони, с която се включвам в предизвикателството - Рецепта олицетворяваща модерната жена. Както тези малки бижута се смятат за връх в кулинарията, така именно ги олицетворявам и аз с модерната, стилна, красива  и успяла жена в живота, във всяко едно отношение.

Какаови френски макарони с вишни, уиски и шоколад



Рецепта:
(за 8-10 броя макарони)
* 50 г остарели белтъци (престояли поне 3 дена в плътно затворен съд в хладилник; изваждат се 2-3 часа на стайна температура преди употреба)
* щипка сол
* 25 г кристална захар
* 90 г фина пудра захар
* 10 г натурално какао
* 55 г бадемово брашно - пресято ( в случая си смлях в кафемелачка бадеми, които не бяха обелени, смесени с част от пудрата захар и пресях брашното)

Приготвяне:
Белтъците се поставят в купа с щипка сол и се разбиват за около 2 мин. с миксер на средна скорост. Увеличава се скоростта на миксера на максимална и се добавя на порции кристалната захар. Сместа се разбива, докато се получат връхчета. При мен отнема около 4-5 мин време.
Сухите съставки се смесват в купа и се пресяват. Добавят се на малки порции към белтъчната смес и сместа се разбърква с шпатула. В публикациите на Ирина е показано как трябва да става разбъркването.
Голяма и равна тава се застила с хартия за печене. Може да се очертаят кръгчета, за да е по-лесно шприцоването на макароните и да не се различават по големина. Листът с очертанията се обръща на обратно, защото ако използваме очертаната страна, мастилото от химикала ще се отбележи върху черупките при печене.
Сместа се поставя в пош с широк накрайник и се шприцоват кръгчетата в тавата. Потупва се с длан дъното на тавата, за да излезе въздухът от черупките, да няма неравности и да спаднат образувалите се връхчета при шприцоване.
Макароните се оставят на стайна температура за около 1 час, за да засъхнат черупките и да не се напукат при печене.




Около 10 мин преди да изтече времето на съхнене се включва фурната на 150 градуса да загрее. (С температурата е много относително и всичко зависи от фурната, но най-често тази температура е описана при рецептите за направа на макарони и при мен именно на тази температура се получават, но пак казвам, зависи от фурната. Макароните не се сушат като целувките! Те се пекат!
Обикновено за 14-15 мин на 150 градуса са готови. Ако започват да потъмняват на тази температура - фурната е силна и градусите трябва да се намалят. Аз пека в малка фурна, на най-долно ниво.

Ако се напукват отгоре черупките - възможно е да не са изсъхнали добре на стайна температура.
Проверяваме черупките дали са изпечени, като докато са във фурната, пробваме да отлепим черупка от хартията за печене. Ако се повдигне леко, без да се отлепва дъното, макароните не са готови - нужно им е още време. Този опит го правя едва след като минат около 14 мин, защото вече съм свикнала на фурната и знам на каква температура да пека и да не изгарят. През другото време не отварям фурната, а само наблюдавам през стъклото.

Готовите макарони изваждам, отлепвам от хартията и оставям върху решетка да се охладят.
Не съм имала проблем с отлепването на макароните, но ако при вас има такъв проблем, Ирина съветва да се напръска леко с вода под хартията и след 30-40 секунди ще се отлепят.
Макароните не трябва да се напукват отгоре и трябва да имат характерните за тях полички в основата.


Макароните са слепени с шоколадов ганаш с уиски и вишни:
* 100 г тъмен шоколад с 40-50% какао
* 100 мл сладкарска сметана за разбиване
* 10 броя вишни без костилка
* 30 мл уиски

Сметаната се загрява в съд на котлона. В купа се начупва шоколадът и се залива със сметаната. Разбърква се с лъжица до получаване на хомогенна смес.
Вишните се накисват в уискито за 1 час, след което се пасират заедно с алкохола до получаване на гладка смес и се добавят към шоколадовия ганаш крем. Сместа се разбърква и се оставя в хладилник да се стегне за около 30 мин, за да може да се шприцова.

Черупките слепваме внимателно с охладения крем. Съхраняваме в кутия с плътно затварящ се капак в хладилник.
Обикновено на следващия ден са много по-вкусни, но няма кой да ги чака до тогава. :)




Ако все още не сте приготвяли френски макарони, в блога на Ирина има много полезно видео за начинаещи - http://sunshineskitchen.com/chocolate-and-chestnuts-macarons/
В тази публикация са обяснени тънкостите за направа на френски макарони и препоръчвам да се прочете: http://sunshineskitchen.com/french-macarons-with-baileys-choco-cream/








2 коментара:

Люси каза...

Даре, невероятни са! Самата аз още не се престрашавам да направя тези сладки, но като гледам тази фантазия, ще взема вече да го направя! Изглеждат смайващо! Поздрави и слънчев ден, мила!

Kokona каза...

Благодаря ти, Люси :)
Слънчев ден и на теб!