петък, 3 април 2015 г.

Зеленчуков пай с гъби и кашкавал



Следващата рецепта с продукти от вкусната кошница на Мениджър Свежест е за един много вкусен зеленчуков пай с гъби и кашкавал. Може да се направи и в постен вариант, като се изключи кашкавалът и се замени маслото от рецептата, примерно със зехтин и съм сигурна, че ще се получи не по-малко вкусно ястие.

Зеленчуков пай с гъби и кашкавал



Нужните продукти:
за картофеното пюре:
* 800 г картофи
* 30 г краве масло
* хималайска сол на вкус

За плънката:
* 300 г гъби
* 2 червени чушки (пиперки)
* 2 зелени чушки(пиперки)
* 1 малка глава червен лук
* 2 средно големи моркова
* щипка къри
* щипка чубрица
* хималайска сол на вкус (1/2 ч.л.)
* 1/2 ч.л. бял смлян пипер
* 4-5 с.л. зехтин

* 150 г кашкавал за поръсване (ползвах мек кашкавал)


Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в леко подсолена вода. Когато са готови се прецеждат, като се оставя част от водата (около 100 мл) в тенджерката с картофите. Добавят се солта и маслото и картофите се пасират.

Всички зеленчуци се нарязват и се слагат в описания ред в тиган с незалепващо покритие. Първо се слагат гъбите със зехтин и се оставят да се задушат до омекване, след това се слагат останалите зеленчуци и подправките и плънката се готви около 5 мин. Целта е да се запази свежия вид на зеленчуците.

На дъното на тавичка с диаметър около 26-28 см се добавя плънката, отгоре се разпределя картофеното пюре и се изравнява с лъжица. Добавя се настърган кашкавал и ястието се пече на 200 градуса около 30 мин, или докато добие хубава златиста коричка.



Сервира се поръсено с магданоз (който в случая забравих на финала :)



1 коментар:

Люси каза...

Страхотна рецепта, Даре! Правя нещо подобно, но с ориз! Ще опитам и твоя вариант! Изглежда страшно апетитно!Слънчеви почивни дни ти пожелавам!