неделя, 26 юли 2015 г.

Сок/нектар от нектарини


Гледам снимки в кулинарните групи и някои блогове на сиропи, нектари... сетих се за едновремешните, ония които продаваха в бирени бутилки. Любимите нектари от праскови и кайсии.
Между другото съвсем наскоро видях до нас в един магазин, че все още продават нектар в бирена бутилка. Не съм се заглеждала коя фирма ги произвежда, цената не беше висока, но не си взех да опитам. Литър от този нектар идва по-евтино от кутия натурален сок, и то доста по-евтино.


Попитах чичо Google и се спрях на първата рецепта, която ми попадна за нектар ето тук: Как да си направим домашен нектар Исках просто да видя в какво съотношение се слага плод-вода-захар. В крайна сметка си го направих по мой вкус и го разредих доста. Сладък е, ще носи и на допълнително разреждане с вода и лед. Затова може би е по-правилно да кажа, че направих сок, а не нектар, но за някои хора може да е достатъчно гъсто, за да се нарече нектар.


Пропорциите които използвах са:
* 1 кг нектарини (след почистването на костилките и кората останаха 600 г)
* 350 г захар
* 1,250 мл вода

Водата и захарта се слагат да заврат на котлона. Сместа се оставя да ври 3-4 мин.
Добавят се обелените и нарязани на четвъртинки плодове (кайсии, нектарини, праскови) и сместа се оставя да ври 5 мин. Пасира се и е готова за консумация след като се охлади.
Доста сладко се получи и може да се разреди или да се намали захарта в рецептата. На мен така ми е идеално, защото ще си го разреждам с повече лед.


Ако искате да затворите нектара/сока в бутилки, то още докато е горещ се налива в бутилки с капачки на винт и се стерилизира за 15 мин (поне така пише в източника който съм посочила).



9 коментара:

Bety каза...

От тези хубави снимки ухае толкова приятно, Дари!

Magi Yordanova каза...

Чудесна идея за горещите летни дни, изглежда неустоим....мммм

Kokona каза...

Бети, Маги, благодаря :)

pep-4o каза...

обожавам такива сокчета :)
Нашата нектарина рее по-късна, ще взема да предложа на милото да направим и от нея :)

Живка каза...

Колко разхлаждащо-само като го гледам....

Роси каза...

Супер нектар си приготвила,Дари,а снимките са толкова подканящи,направо ожаднях!Хубава седмица да е!

Таня Донева каза...

Дари, иска ми се да се пресегна и да грабна идна ледено-свежа чашка от тази божествена напитка!! Много изкушаващо с това ледче, като се има предвид жегата, с която се налага да се борим.
Поздрави!

vesela каза...

Стоя си на терасата на хотела, на морето и чакам мъжо да подремне и да го емна на плажа да отиваме...И какво ми липсва - една ей такава чашка сокче би ми се отразила супер добре! Поздрави!

Magi mv каза...

Изглежда толкова съблазнително, че направо се захващам :)