четвъртък, 9 юли 2015 г.

Вкусна зимнина с продуктите на Dr. Oetker


Почти не познавам хора, които да не запечатват лятото в буркани и да не приготвят вкусни компоти, сладка и друга изкушения за зимата, когато наличието на вкусни слънчеви плодове и зеленчуци е рядкост, а често и на много високи цени.
Но признавам си, в домашни условия, в панелен блок, лично на мен ми е ужасно неудобно и трудно да сътворя големи количества зимнина, да варя компоти, да стерилизирам продукцията, още повече, че условията, които имам вкъщи, не позволяват да правя големи количества зимнина, а да варя буркани с компоти в тези условия, би ми било още по-трудно, да не казвам че тенджерите, с които разполагам, биха побрали наведнъж по 2 компота само.
Друго беше едно време, да, когато майките ни изкарваха пред блока големите тенджери и варяха на огън лютеници, компоти, сладка... това време вече отмина. Не съм виждала вече никой да го прави и да си призная, липсва ми това време :')
На село е друго. Условия има... само време и желание трябва. Повечето хора си имат село, баба... мама, кой да направи зимнината и да достави, но някои хора се налага да приготвят в домашни условия, в панелни блокове, ако искат да имат домашна зимнина за студените дни.

От голяма помощ са ми фиксовете на Dr. Oetker за компоти и сладка, за вкусна туршия и изобщо за всякаква зимнина. За броени минути приготвям сладка и компоти, които не изискват стерилизация. Само търпение е нужно, докато се измият и нарежат продуктите :) Другото е лесно.
Вчера получих вкусен пакет с плодове и фиксове от Dr. Oetker и побързах да запечатам слънчевите кайсии в буркани, като направих няколко импровизации и сътворих интересни сладка и компоти за зимата.

Ето какво сътворих с прекрасния подарък който получих от Dr. Oetker

Започвам с...

Компот от кайсии със сироп от бъз



За 7-8 буркана са нужни:
* 4 кг кайсии
* 400-600 г захар, в зависимост от сладостта на плода и индивидуалния вкус
* 1 пакетче Kompot fix
* 1,200 мл вода
* 300 мл концентриран сироп от бъз (от цветовете на дървесен бъз правен по тази рецепта - Сироп от бъз


Може да направите компотите с фруктоза или подсладител.


Плодовете се измиват, почистват и нарязват.
Фиксът се смесва със захарта, добавя се 1,200 мл вода и 300 мл сироп от бъз, разбърква се и сместа се оставя да заври. След като заври, внимателно се добавят плодовете и се оставя отново да заври.
Плодовете се разпределят в предварително измитите и подготвени буркани, долива се от сиропа до ръба на буркана и се затварят с капачки. Обръщат се с капачките надолу за 5 мин.
Това е. Бързо и лесно и вече имате готови компоти за консумация :)



Със същия фикс направих и компоти от касис и къпини с ванилена захар. Имах доста, а почти никой не яде касис вкъщи, но в случая заради семенцата реших да прецедя сместа преди да затворя в буркани. Стана бързо и лесно, през голямо сито. Получи се нещо като нектар, гъст сироп.

Компот от касис, къпини и ванилена захар




Продуктите, които използвах са:
* 4 кг касис и къпини (общо)
* 800 г захар (понеже са по-кисели плодовете)
* 2 пакетчета ванилена захар на Dr. Oetker
* 1,5 литра вода




След като завря сместа я прецедих набързо и затворих в буркани.

Идва ред на сладката :)

Първото сладко, което запечатах в буркани е...

Сладко от кайсии с лофант


Лофант е много полезна билка, която добива все по-голяма популярност в България. Медоносна, с лек анасонов вкус и мирис и с много лечебни свойства. Чудесна като добавка в компоти, сладка, мармалади и желета. Миналата година си бях направила ябълково сладко с лофант. Стана много вкусно и ароматно.



За това сладко използвах Гелфикс Екстра на Dr. Oetker, който е за 2:1 - плодове:захар. Понеже кайсиите бяха доста сладки, а аз ги обичам дори и с по-кисел вкус, за това сладко реших да използвам този фикс, за който е нужна по-малко захар.

Нужни ми бяха:
* 1 килограм кайсии
 * 500 г захар
* 1 пакетче Гелфикс Екстра на Dr. Oetker
* 10 листа лофант


Сладкото се прави изключително лесно и най-трудната част е измиването, почистването и нарязването на плодовете.
Съдържанието на Гелфикс Екстра се смесва с 2 с.л. захар и се прибавя към плодовете. Цялата смес се слага да заври на висока температура при непрекъснато разбъркване. След като заври се прибавя останалата захар и се разбърква добре. Сместа се оставя да ври 3 до 5 минути при непрекъснато разбъркване, като в този момент може да се отдели пяната .
Готовата смес се отстранява от огъня и се пълни в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затварят се с капачки и се обръщат бурканчетата с капачките надолу за 5 мин.



Сладко от череши, кайсии и къпини направих с Гелфикс Класик, за който са нужни 1 кг плодове и 1 кг захар. Фиксът е за по-твърди плодове с по-малко сладост.
Принципът е същия, като при Гелфикс Екстра, но тук плодовете се оставят да врат от 1 до 3 мин. В случая си разделих фикса на две части и с едната направих 500 г кайсии на сладко, а с другата част 500 г череши и къпини. След това смесвах лъжица по лъжица сладкото в бурканчета и се получи с преливащи цветове, като коктейла Текила Сънрайз :)

Сладко от череши, кайсии и къпини




С останалите налични продукти направих още няколко бурканчета сладко от:
кайсии и микс от череши и къпини




С благодарност към целия екип на Dr. Oetker! :)


2 коментара:

Bety каза...

О, Дари, колко много симпатични и вкусни бурканчета си затворила!

Kokona каза...

Постарах се да направя по-различни за тази зима. Е, и традиционни ще има, но да има и нещо по-така :)