понеделник, 12 октомври 2015 г.

Френски багети


Значи, докато си поркате виното и приготвяте това неустоимо Пиле с бяло вино Шардоне на Люси ви предлагам да направите едни много вкусни багети, които да топнете в соса и да се размажете от кеф :)

Рецептата видях отново в сайта на Бон Апети тук: Френски багети

Толкова са хрупкави, вкусни и ароматни, че чак сърце ми запрепуска като се разнесе аромат от фурната и нетърпеливо проверявах през 5 мин дали са готови. На финал си изгорих ръцете в опит да ги омахам горещи, но си заслужават, определено.


Съставките са за 3 големи багети, които аз направих на 6 малки багети.

* 750 г брашно
* 400 мл вода
* 1 пакетче суха мая (7 грама) или 20 грама прясна мая
* 2 с. л. зехтин
* 1 ч. л. сол
* 1/2 ч. л. захар

За поръсване:
* сусам
* риган
* пармезан
(аз направих 3 броя с маслини, риган и кашкавал и 3 броя оставих чисти) 

Маята се разтваря в леко затоплената вода с добавена сол и захар. Добавят се 2-3 с.л. брашно, разбърква се и се оставя сместа да втаса на топло. Останалото брашно се пресява в купа, прави се кладенче в средата, добавят се втасалата мая, зехтинът  и се замесва меко и еластично тесто. 
Оставя се в купата да втаса и да удвои обема си за около 1 час.
Втасалото тесто се премесва отново, оставя се да почине за 30 мин. След това се разделя на 3 или 6 равни части. Всяка се оформя с ръце на правоъгълник, изтънява се леко и се навива на руло.


Памучна кърпа се поръсва с брашно, подреждат се багетите, като платът се нагъва така, че да не се слепват една за друга багетите. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за 1 час. Малко преди да изтече времето се включва фурната да загрее на 240 градуса.
Върху всяка багета се правят прорези по диагонал (малко спадат при тази опция, но не е проблем), поръсват се със семена или както е в случая с риган, маслини, а в прорезите сложих и парченца кашкавал.


Пекат се в загрята на 240 градуса фурна, в която има купички с вряла вода, около 10–15 минути. С моята слаба фурна ги пекох около 30 мин.



Моите багети подредих в тавичка, която покрих с хартия за печене, която предварително бях нагънала на места на хармоника, за да не се докосват багетите, за да не се слепват.



3 коментара:

Dani каза...

Чудесни са багетите, Даре.
Добави, че се слага около 350 мл вода,
за да се знае :)
Хубав вторник!

Kokona каза...

О, даже 400 вода! Мерси, Дани, пропуснала съм я.

Мъх каза...

ауу, превъзходно изглеждат!