понеделник, 26 октомври 2015 г.

Джебелски кебап



Поредната порция месо, поредната порция свинско, поредната порция кебап :) Отново от книжката "Българско кулинарно възраждане - Древните рецепти на тревненци" - Милчо Милчев *Майстора*
Златен кебап! Много вкусен, отново приготвен много бързо и е от ястията, които да сготвиш за около 40-60 мин. преди вечеря. Обичам такива ястия, тъй като съм от хората, които готвят предимно вечер и по-рядко от рано, или от предния ден и често се случва да реша какво да сготвя именно около час преди да седнем на масата. Тази рецепта е точно за мен, а се надявам да улесня и някой от вас с избор на сравнително бърза вечеря.



Количеството продукти при мен беше на око, тъй като си знам колко ядем, затова ще напиша колко сложих за 2 порции, а вие си преценявате като количество дали ви е много или малко.

Рецептата от книжката:



Продуктите, които сложих за две големи порции:

* 600 грама свински врат без кост
* 400 г гъби
* 1 голяма глава лук
* 4 средно големи печени червени чушки (пиперки)
* 100 г маслини без костилка
* 150 мл вино (розе)
* сол
* чубрица
* черен пипер
* олио или зехтин/свинска мас


Нямаше време за мариноване на месо, затова го нарязах на хапки, подправих с чубрица, черен пипер, добавих малко вино и олио, овкусих хубаво и изсипах в загрят тиган с незалепващо покритие. Добавих и 2-3 с.л. свинска мас, нарязах 1 глава лук на едро, добавих към месото и оставих всичко да се запържи, като разбърквах периодично, докато направи хубава златиста коричка. След това добавих гъбите нарязани на полумесеци и нарязаните маслини и чушки/пиперки. Разбърках да се смесят хубаво съставките, добавих още малко мазнина, виното, водата, добавих сол на вкус, разбърках всичко и оставих да се готви, докато се изпари течността и остане на мазнина. Като остана на мазнина запържих за кратко разбърквайки постоянно и сервирах веднага в чиниите.







8 коментара:

Dani каза...

Размазващи снимки, Даре!
Ама това на вилицата наведнъж няма да мога да го хапна ;)
Чудесна рецепта!

Iliana каза...

Ще ме умориш с тия кебапи. Ще ги сънувам, да знаеш...

Дарина Николова каза...

Дани, нали съм другарче, ще помагам с яденето. За теб по-малки хапки, за мен големите :)
Ил, третия кебап ще забавя и ще мина на друга вълна, пак със свинско обаче. Ха ха

Hristinka Koleva каза...

Любимите ни ястия - кебапите! Непременно ще се възползвам от чудесната рецепта!
Поздрави, Дари, и благодаря! :)

Sefa Gencal каза...

Merhabalar, ne kadar güzel ve lezzetli olmuş. Ellerinize sağlık.

Saygılar.

Антоанета каза...

Прекрасни предложения, отлично представяне!Поздравления!Обичаме кебапи/ и не само....../, но отдавна искам да изкажа възхищението си от умението да твориш в кухнята и да доставяш удоволствие на другите......толкова много тортички за някого и всички очарователни,а и...сигурно също толкова вкусни.
Благодрая за интересните предложения!
Прекрасен, усмихнат и ползотворен ден!Успех във всички начинания!

Дарина Николова каза...

Христина, Sefa, Антоанета, много благодаря за милите думи :)
Антоанета, накара ме да се изчервя. Много мило ми стана от коментара ти.
Прекрасен ден желая и на теб :)

Батето М каза...

Супер! Направо съм без коментар