вторник, 27 октомври 2015 г.

Зрял фасул на сач с наденица и сланина


Бях решила, че днес ще готвя боб в мултикукъра, но шетайки в кухнята се разрових в шкафчетата и попаднах на сача, който бях забравила, че имам. Разрових се в интернет, за да потърся дали има рецепти за приготвяне на боб в сач, защото не бях чувала казано честно и попаднах на рецептата в този сайт - http://www.faktor.bg/magii-v-kuhnyata/7691-star-bob-na-sach.html, а след това видях и в блога на Люси - Постен боб с печени чушки на сач нагледно как изглежда и много ми хареса.


Разликата... ами, добавих сланинка и малко наденичка :) Какво да се прави... не че не ядем постно, или поне аз хапвам понякога, но вкъщи предпочитаме да има почти във всяко ястие месо.


Така, количествата отново относителни, но да кажем, че за 3 порции сложих:
* 200 грама сварен зрял боб/фасул
* 100 грама сланина
* 300 г наденица
* 1 средно голяма глава стар лук
* 2 скилидки чесън
* 4 печени червени чушки/пиперки
* 4 средно големи кисели краставички
* 5-6 с.л. лютеница
* сол
* смлян черен пипер
* смлян бял пипер
* чубрица
* джоджен
* магданоз
* олио


Липсваше ми нещо и на финала се усетих, че е морковче. Винаги слагам в боба морков, но нищо, другия път.

Сачът сложих на котлона, намазах с олио и включих на първа степен, за да се нагрее постепенно. (Пукнах го при първа употреба след неправилно ползване и сега ми е обеца на ухото, да увеличавам плавно степента на котлона или фурната и да се нагрява бавно). След няколко минути увеличих степента на котлона и така плавно в рамките на няколко минути, докато достигна максимална мощ, като през това време поддържах сача да не изсъхва, като периодично го намазвах с мазнина.


Докато сачът се нагряваше си приготвих продуктите.
Нарязах сланината на лентички, наденицата на малки хапки. Нарязах лука, чесъна, чушките, краставичките, подготвих си всички подправки и след като сачът беше достатъчно нагрят сложих първо сланината и наденицата да се запържат, като разбърквах периодично. След това добавих лука и чесъна и след като се запържиха добавих краставичките и чушките/пиперките. Периодично ако изсъхва много сместа се добавя мазнина.
След като омекнаха и зеленчуците добавих сварения боб, лютеницата, всички останали подправки на вкус и оставих ястието да се готви в сача около 15 мин, като от време на време разбърквах.


Нищо сложно, но пък много вкусно и си отправям забележка да изкарам сача някъде на видно място, да не забравям, че го имам и по-честичко да готвя в него. Определено ястията имат съвсем различен вкус приготвени на сач. Не че много неща съм готвила, предимно месо няколко вида да пекна с гъбки, веднъж гюзлеми правих и сач със свинско и зеленчуци, но определено са запомнящи се ястия.








4 коментара:

Dani каза...

Даре, тъкмо чета заглавието и си казвам "боб" :)
Е, то имало и наденичка, ама изглежда чудесен!
Цветно, ароматно и несъмнено вкусно в този сач!

Hristinka Koleva каза...

На такъв бобец няма да откажем и ние (цялото семейство), особенно със сланинка.
Прекрасен, апетитен и вярвам много вкусен!
Поздрави, Дари!

Батето М каза...

Даре, ама ти много си се зорила. Сачът е превъзходен във фурната. Слагаш всичко вътре, разбъркваш и печеш. Вадиш по някое време и пак разбъркваш.
Нашия направо си седи във фурната дежурен... Ама щот го възприемам като леснотия, не съм се сетил да пусна нещичко..

Kokona каза...

Дани, Хриси, Батето, благодаря :)
Бате, зорила съм се, да ме пита някой що. Ама тая вечер баш във фурната влезе сача и направих пак кебап - убийствен просто :)