събота, 10 октомври 2015 г.

Солени кошнички и фунийки с кашкавал и бекон




Започнах деня с основно ястие, следобед показах и десерта, а за вечеря ще покажа и закуската :D
Три рецепти в блога за ден. Това май само веднъж съм го правила :)
Днешната закуска трябваше да е солени фунийки, но не можах да си намеря формичките. Намерих само 3 капачки от буркани, които съм навила на фунийки, понеже веднъж не ми стигнаха като бройка когато правих сладки фунийки.

Та, тестото забъркано, отделена част тесто за пицата довечера, а фунийките липсват. И реших да използвам купичките за крем карамел, като навия около тях тесто и направя кошнички. Станаха големички, сложих малко плънка (умишлено), но може да се напълнят по вкус - кой с каквото иска. Аз заложих на малко пушен бекон и кашкавал.

Тестото за пица е по рецепта на Пепи - http://pep-4o.blogspot.bg/2013/01/blog-post.html

Продукти:
* 125 мл вода
* 125 мл прясно мляко
* 15 г прясна мая
* 1 ч.л. захар
* 1 ч.л. сол
* 2 с.л. олио
* 450 г брашно

За пълнеж:
* 150 г настърган кашкавал
* 150 г пушен бекон нарязан на кубчета или на лентички


В леко затоплените мляко и вода се добавят маята, захарта и солта. Добавят се 2-3 с.л. брашно, сместа се разбърква и се оставя да втаса.
В купа се пресява останалото брашно, прави се кладенче в средата, изсипва се втасалата мая, добавя се олиото и се замесва меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса, да удвои обема си.

Втасалото тесто се разточва върху поръсен с брашно плот, разрязва се на лентички и се навиват на намазани с мазнина фунийки, или другата опция, около намаслени купички за крем карамел, като първо се изрязват кръгчета от тестото, с които да се покрие дъното на купичките от външната страна, като се изтегля от кръгчето надолу, за да може да се прикрепят лентичките. Ето така:


Купичките се подреждат в тава с отвора надолу, фунийките също се подреждат в тавата (затова съм покрила тавата с хартия за печене) и се пекат в загрята фурна на 190-200 градуса за около 15 мин.


Изваждат се, оставят се за около 5 мин. с формичките, след което внимателно се отлепват и се връщат обратно в тавата. Пълнят се с кашкавал и бекон и се запичат за 2-3 мин във фурната, колкото да се разтопи кашкавалът. :)
Може да сложите пълнеж по ваш вкус. Ето и две интересни предложения от Пепи и Роси тук:
Кошнички от бутертесто с тиква, бекон и сирене
Кошнички с колбаси и яйца
Кошнички с пикантни пилешки хапки и зеленчуци




И, хапвайте ги докато са топли :)




4 коментара:

Батето М каза...

Разкош!

pep-4o каза...

чудесна идея с тези фунийки! Още утре ще се възползвам от предложението ти :)

Роси каза...

Даре,видиш ли ти сега като не си намери фунийките каква работа ще отвориш и на мен?!Тези панички са уникални и непременно се отмятат за проба!Как ще се слабее като все нещо си харесвам не знам :) Да не говорим,че и формички за фунийки имам и са ми под ръка-отвори ми работа,момиче, :)) великолепни са,невероятни с този леко разтопен кашкавал!

Jully in the kitchen каза...

Много апетитни изглеждат!