събота, 10 октомври 2015 г.

Какаов кекс с ванилов пудинг


Отново по идея на Бон Апети. Видях рецептата в сайта им и уж първоначално щях да я правя в оригинал, но после реших да правя друга изпитана смес за кекса, докато се чудех с каква формичка да изрежда дупките си поиграх с една сламка да бода кекса и в крайна сметка шарка няма, но така е попил от пудинга и толкова е сочен и влажен, че и така се хареса вкъщи. Тук може да видите ефектния Какаов кекс с ванилов крем по Бон Апети


Вместо посочените продукти за кекс използвах продуктите за блата на Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска, които съм правила неведнъж. Влажен блат, много ароматен, с дъх на кафе, какао и лек карамелен привкус от кафявата захар.
Направих една доза от сместа и изпекох кекса в тавичка с диаметър 26 см.


За кекса:

* 180 г брашно
* 150 г захар
* 125 г кафява захар
* 60 г натурално какао на Dr. Oetker
* 1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат на Dr. Oetker
* 1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер на Dr. Oetker
* щипка сол
* 2 яйца
* 140 мл гъст айран
* 75 мл олио
* 140 мл прясно, горещо кафе

За ваниловия пудинг:

* 1 л прясно мляко (3-3,6%)
* 2 пакетчета пудинг ванилия на Dr. Oetker
* 100 г захар


Фурната се загрява на 180°C.
В дълбока купа се смесват брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта и се разбъркват добре. В друга купа се разбъркват яйцата, олиото, айряна и се смесват със сухите съставки и всичко се разбърква добре. На финала се добавя горещото кафе и се разбърква сместа до получаване на гладка и хомогенна маса.
Имайте предвид, че сместа не е много гъста, това да не ви притеснява, така трябва да се получи и след изпичане блатът е много сочен и вкусен.
Сместа се изсипва в тавичка с откопчаващо се дъно покрита с хартия за печене, на която се намазват стените с олио.
Блатът се пече около 40 мин. на 180 градуса, като проверяваме с клечка забодена в средата дали е изпечен.



Готовият блат се охлажда напълно, изравнява се (като изрезките се отделят, като се охладят се смилат в блендер или се натрошават, за поръсване на кекса отгоре) и по желание може да се направи с дупки, както е във видеото от Бон Апети или да се остави цял.


За ваниловия пудинг:

Сместа от двете пакетчета пудинг се изсипва в купа, добавят се 200 мл студено прясно мляко и сместа се разбърква добре, за да се разтвори пудингът. Останалото мляко (800 мл) се слага в съд на котлона да заври, добавя се захарта. Към горещото мляко при непрекъснато разбъркване се добавя разтвореният пудинг и веднага щом се сгъсти се маха от котлона.
Ползвайте тенджера с дебело дъно, защото иначе рискувате пудингът на дъното да загори и в кремът да се отделят кафяви корички.



Охладеният блат се слага в сервизна чиния, стяга се с тортен ринг, върху него се  изсипва горещият пудинг и се оставя на стайна температура да се охлади. Поръсва се отгоре с отделените трохи от изрязването на блата и след това се слага сладкишът в хладилника да се стегне хубаво поне за 4-5 часа.




Охладеният сладкиш се изважда, минава се с нож от вътрешната страна плътно по ринга, за да се отлепи и се откопчава формата.





5 коментара:

Гуинет каза...

Красота!!! Обичам сладкиши с крем и съм си подготвила една голяма лъжица. Поздрав най-сърдечен, Даре!

Роси каза...

М дам,това трябва да го направя някак си тайно,защото иначе ще трябва да назнача пазач на хладилника-отбелязвам го задължително и него,щом е с крем и блата на Ирка....Даре,брилянтно меню имаш !

Люси каза...

Много вкусен кекс, а ти си го направила толкова шоколадов! Направо си грабвам парченцето! Поздрави, мила!

Unknown каза...

Бих заменила задължително содата изцяло с бакпулвер, блатът е много вкусен , но има изключително силен и натрапчив мирис на сода, което ме разочарова

Kokona каза...

Много съжалявам, че така се е получило.
Рецептата за блата е класическа и много използвана в различни рецепти от български и чуждестранни автори- предимно за най-шоколадовата торта, но и в други рецепти.
Аз не съм имала такъв проблем, но би могло да се угаси содата в айряна. По рецепта не се прави.
Правила съм много пъти блата.
Съжалявам!
Бакпулвер си има в рецептата. Ако пробвате да удвоите дозата, споделете как се е получило :)