вторник, 6 октомври 2015 г.

Охлювчета с шпек, кашкавал и кисели краставички


Иииии на вашето вниманиееее, тестооо, че отдавна не съм пускала нищо с тесто :D
В този блог тестото е на почит, макар вкъщи да се яде всекидневно месо, но рецепти за месни ястия изключително рядко ще види някой от мен, тъй като сме любители предимно на чисто изпечено месце на скара, фурна, в тиган. Мятаме пържолите с чер пипер и сол и изобщо не се занимавам много, много с рецепти. А и ми е супер лесно и бързо.

Така, за тестото сега.

За 12 охлювчета:
* 4 белтъка (може да се сложат 2 цели яйца, но само с белтъци е много пухкаво тестото)
* 200 мл (вода + прясно мляко), може и само вода
* 50 мл олио
* 1 ч.л. сол
* 1 с.л. захар
* около 550 г брашно
* 20 г прясна мая

За пълнеж:
* 100 г шпек салам
* 1 малко бурканче лютеница
* 100 г кашкавал
* 4-5 кисели краставички

* олио за намазване на тавата
* по желание - сусам за поръсване и жълтък за намазване на охлювчетата (в случая са само поръсени със сусам)


Маята разтваряме в леко затоплената вода с прясно мляко. Добавяме захарта и солта + 3-4 с.л. с връх брашно. Разбъркваме на каша и оставяме да втаса сместа. В купа пресяваме останалото брашно, добавяме белтъците, олиото и втасалата мая и замесваме меко тесто. Оставяме в купата покрито с кърпа да втаса на топло.


Шпековият салам, кашкавалът и краставичките нарязваме на кубчета и смесваме с лютеницата.
Втасалото тесто разточваме на правоъгълник, разпределяме сместа в единия край и навиваме на руло. Рулото нарязваме на 12 охлювчета и подреждаме в тава намазана с олио, на разстояние едно от друго. По желание намазваме с жълтък и поръсваме със сусам. Слагаме в студена фурна, включваме на 220 градуса и печем около 25 мин, или докато добият лек тен и клечка забодена в тестото излезе суха. При нужда може да се покрият с лист алуминиево фолио, за да не прегорят.


В случая не съм оставила охлювчетата да втасат преди да изпека, а след като ги навих направо ги сложих в студена фурна и ги изпекох. Станаха много мекички и вкусни.




8 коментара:

Батето М каза...

Действително тестото с белтъка става по-пухкаво.
Има и случаи като го слагам, без да го чакам да втасва, във фурната на 150 С и постепенно увеличавам. При тебе е станало направо.
Страхотни са тези рулца.

Дарина Николова каза...

Благодаря ти :)

Irma каза...

Изкушение голямо са тези пухчета, Дари! Чудесно изглеждат!
Поздрави и прегръдки!

Milena Poptoleva каза...

Направо ми отвориха апетита тези охлювчета!Прекрасна рецепта,Дари!

Светлана Михайлова каза...

Страхотни вкусни охлювчета! ;)
Поздрави :)))

Светлана Михайлова каза...

Страхотни вкусни охлювчета! ;)
Поздрави :)))

Гуинет каза...

О, и аз съм фен на белтъчното тесто, Даре. Така удобно ми идва тази рецепта за закуска утре сутрин на футболиста :) Благодаря ти сърдечно за което!

vesela каза...

Гледам, че Нели сериозно се е замислила да ги спретне за закуска, аз по-мързеливо - от тук ще си отмъкна няколко, че не съм от ранобудните, а вече си легнах.