четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Пържени мазници



Рецептата не ми вдъхваше доверие и неведнъж, къде от упоритост, къде от инат, съм приготвяла различни ястия по рецепти, които на първо четене са ми съмнителни. Днешната рецепта е именно такава.
Четеш я, представяш си как я приготвяш, убеден си, че няма да се получи точно описаното от посочените продукти, но се хващаш и приготвяш ястието :)

Рецептата е от книгата Икономия и Домакинство 1932 г. Поредната рецепта която изпробвам от тази книга.
Описана е като "Пражени топки". Топки, ама друг път :D

Може в мен да е грешката и да не съм сложила точното количество продукти, и все пак - получиха се вкусни мазници, които в съчетание със сладко и краве сиренце стават за една по-различна закуска. Наподобяват малко пържени филийки на вкус, но са мазнички, доста. Отбелязвам го, защото не всеки харесва мазнотии. Аз нямам проблем да ги хапвам :)

Рецептата:


Понеже е описано, че тестото не трябва да става на топка си мисля, че именно на топка ако се получи (парено тесто) и после се сложат яйцата, ще се получи описаната на гъстота смес, за което ще е нужно да се намокря лъжицата като се загребва и ще се получат именно топки.
Сигурна съм, че в книгата имаше още една рецепта за тези топки, но описана под друго име, в която именно се приготвяше парено тесто като за еклери, слагаха се яйцата и след това отново по същия начин се загребват и пържат бухти. Ще намеря и тази рецепта и следващия път ще опитам и нея.

А сега за тази рецепта. Сложих:


* 50 мл вода (според мерните единици на чашите, описани в книгата)
* 2 с.л. краве масло
* 20 г брашно
* 3 яйца

* олио за пържене


Описано е как се приготвят, затова ще пропусна описанието. Добавях малко по-малко брашното и внимавах да не стане на топка, а гъста каша. Измерих количеството брашно - точно 20 грама. След като добавих яйцата се получи смес, малко по-рядка от тази за палачинки. Няма нужда от намокряне на лъжицата, тъй като сместа се стича лесно. За 1 мазница съм слагала по 1 с.л. смес. Излязоха ми 22 броя.



С пудра захар също не са лоши на вкус, но по-вкусни ми бяха със сирене и сладко :)



Може да ги хапвате и с нещо соленичко само, без сладко. И друга опция, ако решите, че ще ги хапвате със сладко, може в сместа да добавите малко ванилия.




4 коментара:

vesela каза...

Чудесни мазни панички:)

Люси каза...

Е, хубава работа, Даре...милост нямаш! Тия стари книги на това ли те учат...:) Шегата настрана - Страхотни са! И ти също! Прегръдка!

Milena Poptoleva каза...

Сигурна съм,че ще ни се усладят.....
Прекрасна рецепта отново,Дари!
Поздрав:)

Kokona каза...

Веси, Люси, Миленка, благодаря ви :)