четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Пица торта/ Pizza Cake


На тази Pizza Cake ѝ се каня отдавна, но съвсем скоро беше първият ми опит да я направя, като тогава опита си отчитам като неуспешен и няма да показвам снимки, макар да бях натруфила много пицата торта и да се получи една висока и хубава торта, а при разрез спадна и се сплеска доста. Като грешка отчитам, че направих пицата подреждайки я с блатове от сурово тесто, като се надявах то да се изпече заедно с плънката. Все пак съм правила хлябове с пълнеж и винаги са се изпичали, да ама, бях сложила много сос, домати, пицата торта беше доста висока и явно това попречи на пицата да се изпече както трябва, или по-точно трябваше да пека малко по-дълго пицата, отколкото я пекох.
Идеята видях тук: Pizza Cake - Step By Step
А днес видях и това видео: Pizza Cake

За втория си опит изпекох предварително вътрешните блатове за пица. Не във фурната, а направо в тигана, като пърленки, за по 2 мин на блат. Тестото е разкошно, блатовете се разточват тънко и се пекат за отрицателно време, около 1 мин от всяка страна. Оставят се да изстинат и така се подрежда пицата. Може да следвате стъпките във видеото и да ги изпечете във фурната, аз реших по бързия начин в тигана.
Пицата правих снощи. Снимките са тъмни, но светли вероятно няма да има, затова ще я публикувам с тъмните снимки. Мисля че и така си личи колко вкусна е била :)

Тестото за пицата е по рецепта на Пепи от блога "Храна за мой'те канибали тук: http://pep-4o.blogspot.bg/2013/01/blog-post.html Тази доза тесто е достатъчна за една Пица торта с диаметър 20 см, с 4 блата. Това тесто е много сполучливо и вече с него си приготвям пицата.
По около 150 г тесто за всеки блат и около 300 г тесто за борда на тортата.
Важно е и какво ще сложите вътре. Аз заложих на много сирена, кашкавал и лютеница, затова и очаквано при разрез пак леко спадна от стопените сирена, но и се стичаха така примамливо и ухаеха толкова вкусно, че едва се удържах за снимки.
Не отнема много време направата на пицата, макар да изглежда пипкава работа, бързо става, а в това ще се уверите като си я приготвите.



За тестото:
* 350 мл (прясно мляко + вода)
* 50 мл олио
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. захар
* 500-600 г. брашно
* 1/2 пакетче прясна мая (20-22 г)

За плънката заложих на:
* топено сирене 2 вида
* пушено топено сирене
* пушено свинско роле
* кашкавал
* лютеница
* риган
Продуктите тук са на око. Няма точно количество, слагате на вкус или иначе казано, слагате продукти, колкото си слагате  като приготвяте пица.


Тестото може да омесите в хлебопекарна и да го оставите да втаса в нея. Ако нямате хлебопекарна, то пресявате брашното в купа, добавяте олиото. Маята разтваряте в леко затоплените вода и прясно мляко. Добавяте солта и захарта, добавяте 3-4 с.л. брашно, разбърквате и оставяте сместа да втаса на топло.Втасалата мая добавяте в купата с брашното и олиото и замесвате меко тесто. Покривате с кърпа и оставяте да втаса.
В последно време не активирам маята, а действам направо. В купата с пресятото брашно, добавям олиото, водата+млякото, натрошавам маята, добавям захарта и солта и направо омесвам тестото. Покривам го с кърпа и го оставям да втаса.

Втасалото тесто разделям на 5 части, като за блатовете отделям по около 4х150 г тесто, а 300 г оставям за борда на тортата.
Всяка топка тесто за блата се разточва тънко, изрязва се с ринга кръг по диаметъра който ще ползвате за големина на тортата и всеки блат се пече в намазан с мазнина тиган, както се пече палачинка, за по 1-2 мин от всяка страна. Може да не изрязвате блатовете предварително, а просто да разточвате малко по-големи блатове от диаметъра, които да изпечете и после с кухненската ножица да изрежете лесно по диаметъра на тортата. Ако са изрязани с ринга, то те ще са съвсем леко по-малки после от диаметъра с който сте изрязвали, което е и целта, защото борда на тортата се облича с тесто и след това като се подреждат блатовете ще пасват точно и няма нужда от изрязване.
Блатът за основата може да не го печете, но аз изпекох и него.
Пристъпваме към сглобяване на Пицата торта.


Нарязваме си продуктите за пълнежа.
Включваме фурната на 200 градуса.
В тава покрита с хартия за печене слагаме ринга. Намазваме с олио стените на ринга от вътрешната страна и хартията в основата. Отделеното около 300 г тесто разделяме на две части и разточваме на два правоъгълника, които ще служат за обличане на ринга от вътрешната страна - борда на тортата. Правоъгълниците трябва да са по-големи от борда на тортата, да обхванат и малка част от дъното и да излизат горе над борда, за да може после тестото да се навие навътре и да се оформи горната част на тортата.
Много писане, но уверявам, това са стъпки, които се случват за секунди и тортата се прави бързо.
Слагате първото тесто, притискате към ринга и оформяте борда. Не е нужно да е равно навсякъде, просто трябва да е облечен борда. Слагате и втората разточена част тесто, съединявате с притискане и сте готови.
Слага се първия блат, намазва се обилно с лютеница или доматено пюре, слагат се продукти по желание - сирена, кашкавал, филе. Отгоре се слага втория блат и се притиска, за да се изравни. Отново доматено пюре или лютеница, сирена, кашкавал, подправки...
Следва третият блат, отново продукти и на финала четвъртият блат, намазан пак с лютеница или доматено пюре, слагаме сирена, кашкавал и поръсваме с подправки.
Тестото което "виси" на борда отвън навиваме към вътрешната част на руло и оформяме венеца на тортата пица.



Слага се пицата в загрятата фурна на средно ниво на фурната, като отгоре се слага лист алуминиево фолио, за да не изгори. Пече се 35-40 мин. на 200 градуса, или си преценете силата на фурната, вие си знаете на каква температурата печете хлебните изделия, като след посоченото време махаме фолиото и оставяме 2-3 мин да хване пицата тен и отгоре.


Изваждаме изпечената пица, оставяме я 5-6 мин с ринга. Внимателно откопчаваме ринга и преди да разрежем е хубаво да постои още 10-15 мин. Пицата вътре ще е топла и след това време, уверявам ви , просто не я режем веднага гореща, защото ще се сплеска и ще сервирате едно смачкано парче тесто с пълнеж. Затова по-добре да се изчака. Тя така или иначе ще слегне малко след изваждане, защото все пак сирената се стопяват вътре и това е нормално, но за да не слегне много и да се сплеска, се изчаква да подиша на стайна температура, или иначе казано, да се охлади малко.

Тестото може да се приготви и по-рано. Опция е да се омеси, да се поръси с брашно, да се сложи в купа, да се завие със свежо фолио и да се сложи в хладилника. Но ако ще престоява дълго тестото, то след 2-3 часа е хубаво да се извади, отново да се премеси, да се върне в купата и вече може да изкара едни 6-7 часа в хладилника. Премесването след 2-3 часа се прави, защото прясното омесено тесто ще бухне много бързо първия път след като сте го сложили в хладилника и му трябва време да се охлади. Затова макар и в хладилника, при първото слагане в него, втасва сравнително бързо макар и на студено. Затова изваждате, премесвате и вече оставяте в хладилника.
Същото е и с блатовете. Може да изпечете по-рано, да охладите и да сложите в чиния, да покриете със свежо фолио и да ползвате по-късно, а тестото за борда слагате в купа покрито с фолио и в хладилника.
Така, правите си подготовката през деня, вечерта сглобявате и печете.
Ако ви остане за следващия ден пица, стопляте и нападате :)


Не е като да е прясно изпечена, ама пак е вкусна.







6 коментара:

Irma каза...

Чудесна пица торта си направила, Дари! И снимките са толкова примамливо апетитни! Провокираш ме да изненадам приятно моите "италианци", макар отдавна да я планирам и отлагам тази чудесия. :)
Поздравления за майсторството, труда и стъпковото документиране, мила!
Прегръдки!

pep-4o каза...

СТрахотна е просто, Браво, чудесно изпълнение!

Гуинет каза...

Респект към упоритостта, търпението, желанието и труда, които си вложила в този умопомрачителен продукт! Браво, Даре!

Анонимен каза...

Много е хубава тази торта. Ще я направя и аз, ние с моя съпруг обожаваме пица! :)

Svetlana каза...

Ей, невероятна е! Само как се стичат кашкавала и сирената... Няма как - скоро ще трябва да я пробвам. :)

Kokona каза...

Много благодаря за милите думи :)